A murit scriitorul Daniel Vighi, cetățean de onoare al Timișoarei | În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest care au declanșat revoluția anticomunistă

A murit scriitorul Daniel Vighi, cetățean de onoare al Timișoarei | În decembrie 1989 a participat la mișcările de protest care au declanșat revoluția anticomunistă
Scriitorul Daniel Vighi a încetat din viață | Foto - Facebook
Publicat: 26/11/2022, 12:24

Scriitorul Daniel Vighi – cetățean de onoare al Timișoarei – a încetat din viață, sâmbătă, la Spitalul Județean din Timișoara. 

Prozator, eseist și publicist, Daniel Vighi s-a născut în data de 9 octombrie 1956 în localitatea Lipova din județul Arad.

A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, în 1980, iar în luna decembrie a anului 1989 a participat la mișcările de protest de la Timișoara care au declanșat revoluția anticomunistă.

”Timișoara pierde azi una din vocile ei cele mai lucide și mai oneste. Dumnezeu să te odihnească în pace, Daniel Vighi!”, a transmis profesorul universitar şi scriitorul Vasile Popovici, cel care a anunțat decesul scriitorului, potrivit tion.ro.

Scriitorul Daniel Vighi, în timpul protestelor de la Timișoara – 1989 | Foto – Dominic Fritz / Facebook

Primarul Timișoarei: ”Daniel Vighi a marcat viața Timișoarei atât de profund și iremediabil”

Dominic Fritz – primarul Timișoarei – a notat pe pagina sa de socializare că scriitorul Daniel Vighi a ”marcat viața Timișoarei profund și iremediabil”, dând dovadă de ”activism civic” și de ”credință în valorile democrației”.

Joi, regretatul scriitor primise titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei, iar această ceremonie – la care Daniel Vighi, din cauza stării precare de sănătate, nu a putut participa –  a ” răscolit amintiri și istoria ultimelor decenii a Timișoarei”.

Daniel Vighi a marcat viața Timișoarei atât de profund și iremediabil, cum doar cei care simt o mare dragoste pentru orașul lor o pot face. Implicarea lui în scrierea Proclamației de la Timișoara, activismul civic și credința în valorile democrației, profundul respect față de Timișoara europeană, speranțele semănate în Societatea Timișoara, încăpățânarea de a apăra patrimoniului orașului, talentul și farmecul cu care scotea la lumină și făcea să strălucească fiecare nouă poveste a istoriei noastre locale – au schimbat definitiv orașul și pe noi.

Alaltăieri am decernat titlul de cetățean de onoare al Timișoarei, pentru Daniel Vighi. Un om care m-a marcat de la prima întâlnire și care mi-a făcut onoarea de a-mi fi prieten. A fost o ceremonie cu prieteni de-o viață ai scriitorului, cu colaboratori, foști studenți, oameni care îl apreciază și cu familia. O ceremonie care a răscolit amintiri și istoria ultimelor decenii a Timișoarei: cu rezistența prin cultură, curaj, speranță și multă luptă. Dar niciodată abandon.

Astăzi, după o cruntă suferință, Daniel Vighi s-a stins. A rămas valoroasa moștenire civică și literară pe care ne-a lăsat-o”, a notat primarul Timișoarei în mediul online.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase