Adrian Chesnoiu: Nu vom ajunge niciodată în situația de a vorbi în România de foamete, de criză alimentară

Adrian Chesnoiu: Nu vom ajunge niciodată în situația de a vorbi în România de foamete, de criză alimentară
Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu / Sursa: Guvernul României
Publicat: 13/03/2022, 19:41

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat duminică, la B1 TV, că România e o țară stabilă din punct de vedere al asigurării alimentelor de bază pentru populație. Niciodată nu se va vorbi la noi în țară de foamete sau criză alimentară pentru că producem mai mult decât avem nevoie, a mai spus Chesnoiu.

„În niciun caz nu e nevoie de stocuri, că România e o țară stabilă din punct de vedere al asigurării alimentelor de bază pentru populație. Ce se întâmplă azi e oarecum firesc, că emoția socială a românilor a crescut. Criza pandemică, criza la energie și gaze și-au pus amprenta asupra tuturor aspectelor vieții.

Am văzut inflația care a crescut foarte mult, prețul la energie și gaz a crescut, dar trebuie să vedem că acești factori de risc empactează toate ramurile economiei și cu atât mai mult industria alimentară.

Dacă pornim de la prețul fertilizanților, al combstibilului, al imputurilor pentru agricultură, ne dăm seama că ele s-au majorat și evident. Produsul final în prima verigă de producție a alimentelor s-a scumpit. Dacă materia primă e mai scumpă, energia și gazul s-au cumpit, evident că și produsul a crescut ca preț.

Mai punem combistuibilul și celelate verigi din lanțul de aprovizionare”, a declarat Chesnoi, pentru B1 TV.

Românii sunt îngrijorați, dar nu vom ajunge niciodată în situația în care să vorbim în România de foamete, de criză alimentară,de lipsa alimentelor de bază, că noi suntem o țară care produce. Producem de trei ori mai mult grâu decât consumăm intern de trei ori mai mult poumb decât ne e necesar, a mai spus ministrul Agricuturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase