AFM va ataca suspendarea Programului Casa Verde în instanță. Mircea Fechet: „Cele 90.000 de familii care au depus deja dosare nu ar trebui să sufere”

Publicat: 27/09/2023, 15:35

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat asigurări, miercuri, că ia toate măsurile pentru ca românii înscriși în Programul Casa Verde să nu aștepte foarte mult până la montarea panourilor fotovoltaice, în contextul în care o instanță din Oradea a decis suspendarea procedurilor de contractare a instalatorilor, până la judecarea pe fond a anulării actului administrativ.

Mircea Fechet a explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că a cerut o informare detaliată de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), de sub umbrela Ministerului Mediului, și analizează toate variantele de acțiune pentru a nu întârzia concretizarea demersurilor românilor care vor să își monteze panouri fotovoltaice pe casă.

Declarațiile vin după ce AFM a anunțat că, începând de marți,  26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 se suspendă ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023, din 25 septembrie, prin care se admite cererea formulată de reclamanta DHELECTRIC SYSTEMS SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu.

Conform sursei citate, prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei DHELECTRIC SYSTEMS SRL ca și instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023 și suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3167/111/2023. „Administrația Fondului pentru Mediu va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării și reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp”, a anunțat, marți, AFM.

„Sperăm să aflăm cât mai repede modalitatea concretă în care se va soluționa acest dosar”

„Există, este foarte adevărat, o decizie a instanței care suspendă, deocamdată procedura de încheiere a contractelor cu instalatorii validați. Eu cred că deciziile instanței trebuie fie acceptate, fie atacate. Din discuțiile pe care le-am avut aseară cu Administrația Fondului de Mediu, care a evaluat acel dosar în care suntem parte, deciziile acestora este de a ataca în termen de cinci zile hotărârea instanței de judecată de suspendare și bineînțeles că sperăm să aflăm cât mai repede modalitatea concretă în care se va soluționa acest dosar”, a anunțat ministrul Mediului, miercuri, într-o conferință de presă.

Suspendarea poate fi aplicată pentru o perioadă maximă de 60 de zile, dacă nu este ridicată după contestarea AFM.

„Eu cred că familiile, cele 90.000 de familii care au depus deja dosare, nu ar trebui să sufere din cauza acestui proces, nu ar trebui să aștepte prea mult și tocmai acesta este motivul pentru care am comunicat AFM că deciziile ce vor fi luate, în funcție de modul în care se termină acest proces, trebuie să aibă în vedere în primul rând timpul de așteptare a românilor care așteaptă cânt mai repede să își monteze panouri fotovoltaice pe casă”, a declarat Mircea Fechet.

Ministrul a precizat că se vor decide pașii următori privind atacarea deciziei pe fond a dosarului în funcție de impactul asupra timpului de așteptare al solicitanților. El nu a exclus varianta de a renunța la judecată, respectiv decizia de a nu ataca cu recurs decizia ce urmează să de în dosarul pe fond.

„Până la urmă e un litigiu extrem de simplu: O companie pretinde că nu a fost înștiințată prin e-mail, AFM spune că a trimis acest e-mail și are dovezi în acest sens. Eu cred că e un proces care se va judeca la primul termen și în legătură cu care românii nu ar trebui să sufere și n-ar trebui să aștepte prea mult”, a explicat Mircea Fechet.

„Oamenilor trebuie să le spunem că le spunem că, atâta vreme cât există o decizie a instanței, ea trebuie respectată, însă toate acțiunile pe care Ministerul Mediului, sau mai bine zis AFM pe acest subiect, trebuie să aibă în vedere în primul rând faptul că acești oameni nu ar trebui să aștepte și nu ar trebui să sufere prea mult. Tocmai din acest motiv aștept cu nerăbdarea decizia instanței pe fond și în măsura în care aceasta este nefavorabilă AFM-ului, să luam deciziile care se impun”, a precizat ministrul Mediului.

Mircea Fechet a dat asigurări că se vor lua toate măsurile administrative față de cei care, dacă este cazul, ar fi identificați drept responsabili pentru declanșarea acestei situații neplăcute pentru cei care s-au înscris în program, având în vedere și deficiențele precedente.

„Fără îndoială că acest program nu se află la prima abatere, după problemele pe care le-am avut cu scurgerea de date, nu demult, pare că programul parcurge noi sincope. Bineînțeles că am cerut un punct de vedere foarte detaliat la AFM, pentru că ar trebui să dea socoteală cel puțin acele persoane care au evaluat dosarul societății respective, cel puțin acele persoane care au evaluat contestația făcută de firma respectivă când a fost respinsă și cel puțin acele persoane care au scris întâmpinarea pe care am trimis-o instanței, și care, fără să mă pricep foarte tare la chestiuni juridice, nu mi s-a părut foarte convingătoare. Din acest motiv vă pot asigura că toate măsurile administrative care se impun în situația în care se va dovedi că AFM are o culpă în tot acest proces, vor fi luate”, a conchis ministrul Mediului.

Cronologia programului

Pe 6 septembrie, AFM anunța că peste 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise în programul Casa Verde Fotovoltaice au fost atribuite instalatorilor, în doar patru ore de la publicarea listelor cu cei 515 instalatori validați în cadrul acestui program.

Datele anunțate de AFM arătau că cele mai multe dosare sunt din județele Ilfov (565), Mureș (484), Timiș (477), Iași (457), Suceava (332), Dâmbovița (277), Argeș (273), Dolj (257), Arad (227).

Finanțarea prin acest program se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei, conform datelor programului.

Suma finanțată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.

La acea dată se preciza că în termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Astfel, conform datelor Administrației Fondului pentru Mediu, înscrierile în program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult, însumează solicitări de finanțare în valoare de 1.750.000.000 de lei pentru instalarea a 87.500 de noi capacități de producere a energiei electrice cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul de 17.500.000 de lei alocat unităților de cult a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 875 de solicitanți.

Creșterea românilor care și-au instalat panouri de producere a energiei electrice a crescut semnificativ în ultima perioadă. Din datele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, dacă în decembrie 2022 erau 46.500 de prosumatori, numărul lor a ajuns la peste 93.000 în august și este estimat să crească la 140.000 la sfârșitul anului Ia 350.000 până în 2023. Cei mai mulți sunt în Ilfov (6.350), județ urmat de Timiș, Dolj, Arad și Argeș.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?