Ajutorul umanitar al Bisericii Ortodoxe Române în contextul războiului din Ucraina se apropie de 19 milioane de lei. În ce a constat

Ajutorul umanitar al Bisericii Ortodoxe Române în contextul războiului din Ucraina se apropie de 19 milioane de lei. În ce a constat
Ansamblul Patriarhal / Sursa: Basilica
Publicat: 14/03/2022, 16:40
Actualizat: 14/03/2022, 17:18

Până joia trecută, ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă Română în contextul provocat de războiul din Ucraina este în valoare de peste 18,8 milioane de lei, a anunțat, luni, Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

„Pe fondul dramatic al declanșării războiului din Ucraina și al catastrofei umanitare provocată de acesta, Biserica Ortodoxă Română s-a mobilizat încă din primele zile ale acestui conflict declanșat de Rusia împotriva unei țări independente și suverane, acordând ajutor multiplu refugiaților ucraineni sosiți pe teritoriul țării noastre, în Republica Moldova, precum și cetățenilor rămași în Ucraina”, a anunțat, luni, Biroul de Presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat publicat de Basilica.

Potrivit datelor transmise, luni, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), de la începerea conflictului din Ucraina, 3.814 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 52 în ultimele 24 de ore. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 66.2%. În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, MAI a menționat că, în ultimele 24 de ore, frontiera de stat a fost tranzitată pe sensul de intrare de 16.782 de mijloace de transport și de 71.262 de persoane, dintre care 14.475 de cetățeni ucraineni.

Pe teritoriul României se află, în prezent, 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Sute de transporturi umanitare și mii de refugiați cazați

Astfel, potrivit Biroului de Presă al Patriarhiei Române, eparhiile aflate la granița cu Ucraina, Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Tulcii, au fost primele care au oferit concret asistență umanitară la punctele de frontieră prin care soseau și sosesc refugiații. Totodată au fost activate platformele online ajutăcubucurie.ro a Patriarhiei Române în colaborare cu Federația Filantropia și fiideajutor.ro a Arhiepiscopiei Iașilor.

În situația centralizatoare comunicată, până în 10 martie, la nivelul Patriarhiei Române au participat la acțiuni caritabile 4.310 persoane din rândul preoților și al voluntarilor, care au asigurat asistență permanentă în cadrul unor echipe ce lucrează în ture de câte opt ore.

Sprijinul umanitar acordat a constat în bani și produse – hrană caldă, produse alimentare, hrană pentru bebeluși, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte sau jucării. În plus, au fost oferite o serie de servicii sociale, încă în derulare: de traducere – 42.707 beneficiari; de consiliere și orientare – 29.587 beneficiari și medicale – 9.048 beneficiari.

În ceea ce privește cazarea refugiaților, au fost identificate 8.174 locuri, dintre care 7.521 cu servicii de masă incluse, potrivit Biroului de presă al BOR.

Conform reprezentanților Patriarhiei, BOR a organizat și transporturi umanitare, dintre care 128 transporturi pe teritoriul României, 47 transporturi în Ucraina și 10 transporturi în Republica Moldova.

În plus, ăn același context, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat o acţiune de donare de sânge numită „Donează sânge pentru Ucraina!” în cadrul Campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viață!”, acțiune care s-a derulat în perioada 02-08 martie 2022, în colaborare cu personalul medical al Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale. Această acțiune va continua și în zilele de 15 și 16 martie 2022 la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase