Alegeri legislative în Bulgaria. Partidul fostului premier Boiko Borisov, câștigător

Alegeri legislative în Bulgaria. Partidul fostului premier Boiko Borisov, câștigător
Mediafax Foto / Andreea Alexandru
Publicat: 03/10/2022, 12:41

După numărarea a 99 la sută din voturi, partidul GERB al fostului premier Boiko Borisov a câştigat alegerile, obţinând 25,4% din voturi, informează Reuters. În schimb, ”Continuăm Schimbarea”, partidul lui Kiril Petkov, a obţinut doar 20,2%.

Bulgarii au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege Parlamentul a patra oară în numai 18 luni, aceasta fiind o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului în 1989.

Voturile din străinătate, așteptate abia joi

Însă, deși scrutinul s-a încheiat în Bulgaria, rezultatele finale vor fi așteptate abia joi, atunci când vor fi incluse și voturile din străinătate.

În luna iunie, guvernul condus de Kiril Petkov, aflat în fruntea unui partid reformist, a fost înlăturat prin moţiune de cenzură. În present guvernul bulgar este condus de Galab Donev, acesta fiind consilierul preşedintelui Rumen Radev pentru demografie şi politică socială.

Instabilitatea politică din Bulgaria durează încă din vara anului 2020, atunci când a fost declanşată de demonstraţiile masive împotriva premierului conservator Boiko Borisov.

Acesta se afla la putere încă din 2009.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase