Alegeri parlamentare 2020. Poșta Română: „Opțiunea privind returnarea plicurilor electorale către România aparține exclusiv votanților. Există posibilitatea ca românii să fi ales să voteze fizic”/ 14.000 de voturi din diaspora au fost pierdute

Alegeri parlamentare 2020. Poșta Română: „Opțiunea privind returnarea plicurilor electorale către România aparține exclusiv votanților. Există posibilitatea ca românii să fi ales să voteze fizic”/ 14.000 de voturi din diaspora au fost pierdute
Publicat: 05/12/2020, 19:25
Actualizat: 06/12/2020, 10:38

Poștă Română a oferit primele explicații privind lipsa celor 14.000 de voturi din diaspora pierdute. Potrivit unui comunicat, „opțiunea privind returnarea plicurilor electorale către România aparține exclusiv votanților”.  Poșta Română precizează faptul că activitatea de distribuire efectivă a plicurilor electorale expediate se realizează de către fiecare operator poștal național, din țara în care cetățenii români din diaspora au rezidența. Un alt aspect precizat este cel referitor la refuzul primirii plicului la poștă pe motiv ca acesta nu este plătit.

„Activitatea de distribuire efectivă a plicurilor electorale expediate de Poșta Română se realizează de către fiecare operator poștal național, din țara în care românii din diaspora au rezidența. Cu toate acestea, pentru a avea suficient timp la dispoziție și în acord cu dispozițiile legale în vigoare, Poșta Română a expediat, prin punerea la dispoziția tuturor administrațiilor poștale străine, plicurile electorale în intervalul 2 – 13 noiembrie. Algoritmul de distribuire a plicurilor electorale a avut în vedere acoperirea cu prioritate a țărilor mai îndepărtate și unde expedierea s-a realizat pe cale aeriană, tocmai pentru ca cetățenii din aceste țări să aibă la dispoziție suficient timp pentru a își exercita votul”.

„Opțiunea privind returnarea plicurilor electorale către România aparține exclusiv votanților”

„Aceste plicuri de retur sunt transmise de către administrațiile poștale străine (în mod gratuit) sau de operatori privați de servicii poștale (contra cost) opțiunea privind returnarea plicurilor electorale către România aparținând exclusiv votanților. (…)

În baza prevederilor legale, Poșta Română a predat către AEP un număr total de 18.421 plicuri electorale, plicuri care au ajuns în România până joi, 3 decembrie ora 23:59 – data limită de primire a voturilor prin corespondență.

După expirarea termenului limita prevăzut de legislația electorală în vigoare s-au întors în România 1.092 de plicuri. În acest sens apreciem ca un progres laudabil faptul că AEP a introdus sistemul de informare al cetățenilor români din diaspora ale căror plicuri nu au fost recepționate până la data de 3 decembrie, facilitând astfel tuturor românilor posibilitatea exercitării alternative a votului fizic în secția de votare”.

Totodată, Poșta Română precizează faptul că după expirarea termenului limita prevăzut de legislația electorală în vigoare, s-au întors în România 1.092 de plicuri.

„Compania Națională Poșta Română în calitate de funizor național de servicii poștale a realizat în parteneriat cu și pentru Autoritatea Electorală Permanentă serviciile de expediere al documentelor electorale către cetățenii români din diaspora care și-au exprimat intenția de a vota prin corespondența. De asemena Poșta Română în baza angajamentului asumat în parteneriatul cu AEP realizeaza și serviciul de predare al plicurilor, conținând buletinele de vot recepționate din străinătate, până în data de 3 decembrie ora 23:59.

Activitatea de distribuire efectivă a plicurilor electorale expediate de Poșta Română se realizează de către fiecare operator poștal național, din țara în care românii din diaspora au rezidența. Cu toate acestea, pentru a avea suficient timp la dispoziție și în acord cu dispozițiile legale în vigoare, Poșta Română a expediat, prin punerea la dispoziția tuturor administrațiilor poștale străine, plicurile electorale în intervalul 2 – 13 noiembrie. Algoritmul de distribuire a plicurilor electorale a avut în vedere acoperirea cu prioritate a țărilor mai îndepărtate și unde expedierea s-a realizat pe cale aeriană, tocmai pentru ca cetățenii din aceste țări să aibă la dispoziție suficient timp pentru a își exercita votul.

Aceste plicuri de retur sunt transmise de către administrațiile poștale străine (în mod gratuit) sau de operatori privați de servicii poștale (contra cost) opțiune privind returnarea plicurilor electorale către România aparținând exclusiv votanților.

Având în vedere contextul pandemic, Poșta Română, pentru turul de scrutin vizând alegerile parlamentare a venit în sprijinul votanților din diaspora și a pus la dispoziție atât pentru procesul de expediere cât și de recepționare al plicurilor electorale curse rutiere dedicate, preântâminând în acest fel eventualele perturbări ale traficului aerian internațional, generate de suspendarea anumitor curse.

De la momentul recepționării de către administrațiile poștale străine a plicurilor electorale, intervine procesul de distribuire în țara de destinație prin intermediul rețelei poștale din țările de destinație. După recepționarea plicurilor electorale și exprimarea votului de către cetățeni români din diaspora aceștia au avut la dispoziție următoarele variante de transmitere a votului:

–              Expedierea sau predarea plicului cuprinzând buletinele de vot către ambasadele din țara de rezidență;

–              Expedierea plicului cuprinzând buletinele de vot, în mod gratuit prin intermediul plicului autoadresat către România

Menționăm că acest tip de trimiteri retur au statut de trimitere simplă, dacă expeditorul nu a plătit un serviciu suplimentar, în consecință, aceste expediții nu pot fi monitorizate pe traseu prin sistemul track & trace.

–              Expedierea plicului cuprinzând buletinele de vot, contra cost prin intermediul unui furnizor privat de servicii poștale.

Procesul de colectare și expediere către România a plicurilor conținând buletinele de vot se realizează de administrațile poștale din țările de rezidență.

Cu toate acestea, Poșta Română fiind parte din Uniunea Poștala Universala a menținut un dialog constat cu toate administrațiile poștale străine pentru a trata cu prioritate toate timiterile poștale electorale (atât în cadrul procesului de expediere cât și de returnare) astfel încât procesul de prelucrare al trimiterilor poștale să fie accelerat.

Mai mult decât atât, pentru a elimina impredictibilitatea curselor aeriene, Poșta Română a utilizat cursele auto proprii pentru serviciul de returnare a plicurilor electorale, predate de administrațiile poștale străine din Marea Britanie, Germania, Italia, Moldova, Serbia, Bulgaria si Ungaria, din celelalte țări plicurile electorale fiind expediate direct de catre autoritățile poștale străine.

Totodată, fiind în contact permanent atât cu administrațiile poștale străine dar și cu cetățenii români din diaspora, Poșta Română a răspuns tuturor solicitărilor particulare primite din partea cetățenilor români care nu recepționaseră plicurile expediate de Poștă.

În baza prevederilor legale, Poșta Română a predat către AEP un număr total de 18.421 plicuri electorale, plicuri care au ajuns în România până joi, 3 decembrie ora 23:59 – data limită de primire a voturilor prin corespondență.

După expirarea termenului limita prevăzut de legislația electorală în vigoare s-au întors în România 1.092 de plicuri. În acest sens apreciem ca un progres laudabil faptul că AEP a introdus sistemul de informare al cetățenilor români din diaspora ale căror plicuri nu au fost recepționate până la data de 3 decembrie, facilitând astfel tuturor românilor posibilitatea exercitării alternative a votului fizic în secția de votare.

Poșta Română susține întregul proces de votarare și încurajează utilizarea votului prin corespondența ca mijloc de exercitare a drepturilor democratice fundamentale.

Cu toate acestea Poșta Română nu poate furniza informații cu privire la exprimarea efectivă a dreptului de vot de către fiecare cetățean care și-a exprimat această intenție, românii din diaspora având inclusiv posibilitatea ca și în ipoteza în care au optat pentru votul prin corespondență totuși să fi ales să voteze în secțiile de votare fizice sau sa nu își mai exprime votul.

În mod particular referitor la solicitările de informații publice vă comunicăm faptul că:

  1. Posta Romana a pregătit și expediat in perioada 2-13.11.2020 un număr total de 35.808 plicuri pentru Votul prin Corespondență conform bazei de date primită de la Autoritatea Electotrală Permanentă. De asemenea au părăsit România pe data de 24 noiembrie, 158 de plicuri destinate militarilor Români din Afganistan. Livrarea acestora a fost efectuată cu o aeronavă aparținând MAPN.
  2. În ceea ce privește confirmările de primire se impune diferențierea acestora între:
    1. trimiteri cu formular standard de confirmare de primire (pentru trimiteri recomandate – țări cu care România nu are relații EMS, un număr 172 de trimiteri de acest tip) și
    2. trimiteri EMS pentru care confirmarea de primire este electronică și se obține doar în urma unei solicitări formulate în mod expres către operatorii de destinație.
  3. Numărul plicurilor sosite în România până la dat de 3 decembrie 2020 și predate către cele 3 birouri electorale de circumscripție este – 18.421 de plicuri.
  4. În data de 03 decembrie – au fost predate biroului 1 – 5.414 plicuri, biroului 2- 5.283 de plicuri respectiv 5.344 biroului numarul 3. Rezultă un total de 15.941 de plicuri predate în data de 2 decembrie.

În data de 4 decembrie au fost predate briourilor urmatoarele cantități de plicuri – biroul 1 – 785 de plicuri , biroul 2. 837 si biroul 3,  858 de plicuri. Rezultă un total de 2.480 de plicuri predate în data de 3 decembrie.

Menționăm și faptul ca pe tot parcursul procesului electoral Posta Romana a colaborat in permanenta cu operatorii postali din tarile de destinatie, astfel incat procesul de distribuire a plicurilor cu documente sa fie finalizat in cel mai scurt timp cu putinta. Cea mai frecventa solicitare primita de la partenrii nostri a fost cea legata de numerele de telefon ale destinatarilor, in vederea contactarii acestora, informatie la care Posta Romana nu a aavut acces.

Am întegistrat un număr de aproximativ 250 de reclamații cu diverse subiecte. Dintre acestea aproximativ 60 se refereau la faptul că trimiterile erau blocate din motive necunoscute de operatorii poștali. Am avut astfel de situații în Ungaria, Franța sau Elveția. După intervențiile Postei Romane aceste trimiteri au fost deblocate și livrate către destinatari.

Un alt aspect întâlnit a fost cel referitor la refuzul primirii plicului la poștă pe motiv ca acesta nu este plătit. Precizăm că toate administrațiile poștale din țările unde au fost trimise pachetele de vot au fost informate despre faptul că plicurile de întoarcere sunt preplătite. Aceste informații au fost sesizate AEP, Poșta Română contactând administrațiile poștale din țările respective, iar problemele au fost rezolvate (în Statele Unite, unui cetățean i s-au cerut bani pentru expedierea plicului cu buletinul de vot în România, iar după intervenția companiei a primit banii înapoi de la poșta americană)”, se precizează în comunicatul transmis de către Poșta Română.

Știre inițială

Potrivit calculelor Autorității Electorale Române, peste 14.000 din cele 35.800 de voturi prin corespondență trimise către românii din străinătate au fost pierdute. O soluție oferită este că cetățenii români să meargă la cea mai apropiată secție pentru că „procesul de înregistrarea a voturilor prin corespondență s-a încheiat pe 3 decembrie”.

39.244 de români din străinătate au trimis cereri pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare de duminică. Președintele AEP, Constantin Mitulețu, spune că BEC a aprobat și trimis prin Poșta Română 38.500 de voturi către românii din afara granițelor. Până sâmbătă dimineață, doar 21.329 de voturi au fost declarate valide, adică au ajuns în România, iar restul de 14.471 nu se știe ce s-a întâmplat cu ele.

În urma acestor probleme apărute, USR PLUS solicită Guvernului, MAE și BEC să ia măsuri urgențe

„Plicul NU a fost validat”. Acesta este mesajul pe care l-au primit recent mulți români din străinătate din partea [email protected], o adresă de e-mail care corespunde site-ului unde s-au înregistrat să voteze prin corespondență. Oamenii nu își explică de ce voturile nu au ajuns la destinație, deși au fost trimise din timp. Nu este însă obligatoriu ca toți cei care s-au înscris pentru votul prin corespondență să fi dus plicurile la poștă.

Șeful Autorității Electorale: „Sunt 21.329 și ceva venite, restul de 18.000 nu sunt”

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, spune că problema ține de „serviciile poștale în pandemie” și că ce nu s-a înregistrat până pe 3 decembrie la AEP este pierdut.

„Vorbim de serviciile poștale din alte țări. De această operațiune se ocupă Poșta Română, noi nu facem altceva decât să înregistrăm în sistemul informatic efectiv ce a ajuns la misiunile diplomatice ori la birourile pentru corespondență. Aici nu ține de organizare, ține de serviciile poștale în pandemie”, a declarat pentru Libertatea Constantin Mitulețu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...