Alexandru Rafila, în discuțiile cu miniștrii Sănătății din UE: Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de COVID-19

Alexandru Rafila, în discuțiile cu miniștrii Sănătății din UE: Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de COVID-19
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 18/01/2022, 12:42

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat marți la o conferință la care au fost prezenți și alți miniștri ai Sănătății din statele Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, evenimentul a fost organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferință.

În cadrul conferinței, Rafila a explicat că „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de COVID-19”.

Acesta a adăugat că în România a existat o fluctuație între măsurile de izolare la începutul pandemiei și măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

Alexandru Rafila: Au fost probleme cu asigurarea serviciilor de sănătate pentru pacienții non-COVID

Ministrul Sănătății a subliniat că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătății ar trebui să fie un factor cheie pentru a face față crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții non-COVID-19”.

Pe de altă parte, spune ministrul, extrem de importantă în ceea ce privește gestionarea pandemiei a fost resursa umană din sistemul de sănătate, care a fost pe deplin implicată.

Potrivit lui Alexandru Rafila, personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, motiv pentru care angajații din sănătate sunt demni de toată prețuirea societății.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice.

Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.