ANAF dă normele de aplicarea supaimpozitării producătorilor de energie electrică, la peste două luni și jumătate de la intrarea în vigoare a legii

ANAF dă normele de aplicarea supaimpozitării producătorilor de energie electrică, la peste două luni și jumătate de la intrarea în vigoare a legii
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu / Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 18/01/2022, 11:23

După ce legea a fost votată și a intrat în vigoare acum peste două luni și jumătate, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat, abia luni, legislația secundară, de aplicare a supraimpozitării cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, respectiv cel rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh.

Supraimpozitarea, respectiv prevederea ca venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh să se impozitează cu 80%, este prevăzută Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, adoptată de Camera Deputaților, for decizional, în 27 octombrie 2021 și intrată în vigoare în 29 octombrie. Dacă, într-o primă fază, în comisii, aceasta era aplicabilă tutor acestor operatori economici, a fost completat cu excepții, respectiv producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.

Astfel, în cele două luni și jumătatea de la intrarea în vigoare a legislației primare, aplicabilă între 1 noiembrie 2021 și 31 martie 2022,  producătorii vizați nu au putut vira impozitele aferente statului, pentru că nu aveau norme de aplicare.

Termenul legal: 15 zile

Potrivit legii menționate, ANAF trebuia ca, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acesteia, să stabilească modul de aplicare a impozitului prin ordin al președintelui ANAF.

ANAF a publicat luni, 17 ianuarie, pe site proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aplicarea prevederilor art.II din Legea nr.259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, precum și pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă.

Potrivit proiectului, impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electric se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Impozitul se declară la bugetul de stat, de către producătorii de energie electrică, cu excepția producători lor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit, prin completarea și depunerea formularului 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”.

Prin excepție, dată fiind întârzierea normelor, impozitul datorat pentru perioada 1 noiembrie 31 decembrie 2021 se declară până la 25 ianuarie 2022, se arată în proiectul de ordin semnat de președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.

Schema de ajutor, în curs de modificare

Înainte de modificările adoptate de Senat și comisiile Camerei Deputaților, conform notei de fundamentare a OUG 118/2021, impactul bugetar al OUG privind compensările era estimat la aproximativ 522 milioane de lei pentru anul 2021 și aproape 783 milioane de lei pentru lunile aferente anului viitor, deci aproximativ 1,3 miliarde de lei.

Schema este în curs de modificare, conform deciziilor din ședința coaliției de luni, anuțate de premierul Nicolae Ciucă, impactul bugetar pentru cele două luni vizate – februarie – martie 2022 – ar fi de aproximativ 3 miliarde de lei.

„Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt (la consumatorii casnici – n.r.). De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. Practic, reiese o compensarea de 0,291 lei per kilowatt, ceea ce la consumator se va percepe 0,68 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat prețul la 1 leu per kilowatt”, a anunțat premierul luni seara, după ședința coaliției.

Potrivit premierului, la gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt.

„De asemenea, pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt. În același timp, am luat decizia ca toate facturile să fie stornate, cele care au fost emise greșit, să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități”, a spus Nicolae Ciucă, adăugând că cel târziu săptămâna viitoare va fi adoptată o Ordonanță de Urgență care să includă măsurile convenite de partenerii de guvernare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”