Colacul de salvare pentru economia României, cele 10 miliarde de euro din PNRR. Analist: „Peste 60% din banii câștigați îi dăm statului”

Colacul de salvare pentru economia României, cele 10 miliarde de euro din PNRR. Analist: „Peste 60% din banii câștigați îi dăm statului”
Publicat: 17/02/2024, 09:00
Actualizat: 17/02/2024, 09:56

Adrian Negrescu, analist financiar, a făcut, într-o analiză pentru Gândul, un bilanț al primelor luni din 2024, în ceea ce privește economia României, ținând cont și de actual context. Interlocutorul Gândul a precizat că economia românească a pornit anul 2024 cu frâna de mână trasă, mărturisind că producția industrială stagnează sau chiar scade pe unele segmente.

Analistul punctează că un colac de salvare pentru țara noastră ar fi atragerea celor zece miliarde de euro din PNRR, care pot fi fructificați și investiți pentru relansarea și echilibrarea econimică într-un an 2024, cu mize mari.

Expertul economic vorbește și despre două soluții pe care le consideră viabile pentru creșterea investițiile în România, recunoscând că ține de statul român să reușească să aducă în economie cele zece miliarde de euro care pot ajunge în acest an din PNRR și să investească în economia reală.

Pe de altă parte, Adrian Negrescu recunoaște că schimbările economice țin foarte mult și de felul în care România se raportează la fiscalitate.

„Afectează competitivitatea companiilor și mai ales puterea de cumpărare a oamenilor”

„Dinamica vânzărilor relațiilor comerciale la nivelul economiei este din ce în ce mai scăzută, iar efectele inflației, a creșterilor de prețuri, a creșterii salariului minim și a majorării accizelor la carburanți, la tutun, la produsele nealimentare, la băuturi, toate acestea se văd în dinamica economiei, una negativă. Îmi este teamă că suntem într-o situație de stagflație în momentul de față – adică cu o activitate economică în stagnare și în continuare cu creșteri de prețuri, ceea ce din punctul meu de vedere este antecamera recesiunii.

Institutul de Statistică ne-a anunțat chiar ieri faptul că, în trimestrul patru am înregistrat o scădere economică față de trimestrul anterior, de 0,4%, iar dacă și în trimestrul întâi din 2024 vom avea scădere economică, asta înseamnă că ne încadrăm, practic, în definiția recesiunii tehnice. Mai exact, două trimestre consecutive de scădere economică.

În economia reală, suntem deja în recesiune, pentru că datele, așa cum arată ele la nivel oficial, reflectă doar o fațetă a problemei. Economia s-ar fi aflat de mult în recesiune și este într-o recesiune mascată, din fericire sau din păcate, depinde de perspectivă, de nivelul inflației, în România unul foarte, foarte ridicat și care afectează competitivitatea companiilor și mai ales puterea de cumpărare a oamenilor”, a explicat expertul.

„Avem o scădere semnificativă a investițiilor străine”

Adrian Negrescu recunoaște că pe acest fond de instabilitate economică există o scădere semnificativă a investițiilor străine, ceea ce demonstrează că mare parte dintre investitori privesc cu neîncredere la România, un climat care nu le permite oamenilor de afaceri să-și creioneze niște planuri de afaceri pe termen lung.

„În momentul de față, suntem cu spatele la zid din punct de vedere economic și avem în față doar două soluții, care sunt viabile, din punct de vedere economic. Pe de o parte, să creștem investițiile și asta ține în primul rând de stat, să reușească să aducă în economie cele zece miliarde de euro care pot ajunge în acest an din PNRR și să investească în economia reală. Iar pe de altă parte, cred că ține foarte, foarte mult de modul în care ne raportăm la fiscalitate.

Mai exact, dacă nu vom lua măsuri destul de rapide de a scădea taxarea pe muncă, de a stimula practuc crearea de locuri de muncă și a repune investițiile pe creștere, este posibil ca economia să se ducă într-o recesiune destul de dură. Uitați-vă la un semnal de alarmă extrem de important, tras de către BNR. Investițiile străine directe au coborât anul trecut la peste șase miliade de euro, față de zece miliarde cât erau cu un an în urmă.

Avem o scădere semnificativă a investițiilor străine, ceea ce demonstrează că mare parte dintre investitori privesc cu neîncredere la România, mai ales la cadrul fiscal care se schimbă, mai ceva ca prognozele apelor Dunării. Și care nu le permite oamenilor de afaceri să-și creioneze niște planuri de afaceri pe termen lung, care să ia în calcul niște date concrete de ordin fiscal.”

„BNR a înghețat, practic, dobânda cheie la 7% și o va ține acolo probabil până în luna mai”

Analistul economic a precizat că, în tot acest peisaj economic de instabilitate, românii au temeri și rezerve în a face împrumuturi la bancă, pentru a-și achiziționa o locuință sau un alt bun de valoare.

Adrian Negrescu mărturisește că este timpul să reducem taxele pe muncă dacă vrem, într-adevăr, să stimulăm economia.

„Zona bancară cred că este, undeva, pe un fel de platou, îi putem spune așa, din punct de vedere al dobânzilor pe care le plătim. Banca Națională a înghețat, practic, dobânda cheie la 7% și o va ține acolo probabil până în luna mai, atunci când se speră ca evoluția inflației să fie una pozitivă. Adică, să vedem scăderi generalizate de prețuri, care să determine Banca Națională să determine să reducă dobânda cheie.

Până atunci însă dobânzile se vor ridica în continuare la nivelul pe care-l avem în momentul de față, undeva la nivel de 8-9% în mod real, un nivel dublu față de acum doi ani de zile și un nivel care face ca mulți dintre români, atunci când își cumpără o casă sau o mașină, să plătească, din păcate, suma împrumutată de trei ori în momentul în care vor finaliza creditele respective.

Nu cred că avem în momentul de față motive pentru a vedea o ieftinire a creditelor, în condițiile în care autoritățile par dispuse să pună în continuare gaz pe focul inflației, adică să contribuie la creșterea prețurilor, care să nu uităm, le aduc lor în bugetul de stat mai mulți bani din taxe și impozite. Banca Națională este cu mâinile legate în momentul de față, speră că inflația se va reduce, dar până atunci noi vom plăti costurile.”

„Suntem capabili să depășim orice fel de criză economică și să ieșim la liman”

Interlocutorul Gândul afirmă că 2024 este un an în care în care investitorii își vor ține banii în conturi, fără să se încumete să facă mari investiții.

În plus, Adrian Negrescu recunoaște că singura veste bună în toată această situație este aceea că, atât mediul de afaceri, cât și populația, au un nivel de reziliență, ceea ce îi ajută să se adapteze vremurilor într-o continuă schimbare economică.

„Un an în care oamenii se vor uita cu speranță la autorități, la necesarele măsuri pe care autoritățile trebuie să le ia în sprijinul creșterii puterii de cumpărare și cred că toată lumea speră că, până la urmă, autoritățile vor înțelege că, să plătești mai mult de 60% din câștigul tău brut către statul român sub formă de taxe și impozite este deja prea mult.

Mai exact, mai mult de 60% din banii pe care noi îi câștigăm îi dăm statului. Este timpul să reducem taxele pe muncă dacă vrem, într-adevăr, să stimulăm economia. Singura veste bună în toată această situație este aceea că, atât mediul de afaceri, cât și populația, în general, au un nivel de reziliență, adică știu să se adapteze vremurilor mai ceva decât în alte țări.

Am trăit în sărăcie, am trecut vremuri și curbe de sacrificiu extrem de puternice în România, așa că, suntem capabili să depășim orice fel de criză economică și să ieșim la liman”, a conchis economistul Adrian Negrescu.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | 2024, anul supraviețuirii economice? Analist financiar, scenariu sumbru: „Peste 100.000 de «victime» în mediul de afaceri”

EXCLUSIV | Statul cheltuie mai mult decât încasează. Unde se duc banii din taxe? Analist: „Ne îndreptăm spre recesiune, ar putea urma măsuri drastice”

Deficit bugetar de 37 de miliarde de lei după primele cinci luni din 2023. Ce spune Ministerul Finanțelor despre „gaura” din buget

Ordonanța ieftinirii produselor alimentare de bază. Analist financiar: „Va fi loc de abuzuri, sunt prevederi neclare”- DECLARAȚII EXCLUSIVE

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern