ANAT: Carantinarea turiștilor care intră în țară ar putea fi evitată cu ajutorul testelor antigen

ANAT: Carantinarea turiștilor care intră în țară ar putea fi evitată cu ajutorul testelor antigen
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21/12/2021, 12:14

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, spune, printr-un comunicat remis marți, că autoritățile ar putea să evite carantinarea turiștilor care intră în România prin efectuarea de teste rapide antigen la intrarea în țară.

Solicitarea vine în contextul în care principalele organizații patronale din sectorul turistic european cer statelor UE să nu ia decizii imprudente și imprevizibile pentru combaterea variantei Omicron.

„Inclusiv în cazul României, considerăm că anumite măsuri ale Guvernului privind revenirea turiştilor în ţară sunt incoerente, adoptate peste noapte şi, de ce nu, ilogice. Nu înţelegem de ce nu se mai păstrează lista-semafor şi se face o departajare discriminatorie între ţările UE şi cele non UE.

Pe de altă parte, nu înţelegem de ce turiştilor vaccinaţi care provin din ţările verzi şi galbene din afara UE li se mai impune efectuarea unui test PCR la destinaţia unde călătoresc. Carantinarea turiştilor, indiferent de categorie, ar putea fi evitată prin efectuarea de teste rapide antigen pe aeroport, la sosirea în ţară, ori la maximum 24 de ore după sosire.

Să nu uităm că România doreşte să primească şi turişti străini din ţările non UE, iar în actualele condiţii, este foarte dificil. Ţara noastră este acum una dintre cele mai verzi ţări din Europa şi da, trebuie să ne protejăm, însă considerăm că vaccinarea, respectiv, după caz, testarea sunt măsuri suficiente pentru readmiterea sau admiterea turiştilor în ţară”, se arată în comunicatul președintelui ANAT.

ANAT și alte asociații europene cer protejarea industriei turismului

Asociația Europeană a Agențiilor de Turism (ECTAA) – unde Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) este membru cu drepturi depline – a tras un semnal de alarmă, printr-un comunicat de presă, împreună cu HOTREC (Asociația Hotelurilor, Restaurantelor, Barurilor și Cafenelelor și a unităților similare din Europa), ETOA (Asociația Comercială pentru un Turism mai Bun în Europa) și WTTC (Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor) ca reacție la reintroducerea restricțiilor de călătorie pentru turiștii complet vaccinați de către mai multe state membre, ca răspuns la noua variantă Omicron.

Organizaţiile de turism atrag atenţia că noile restricţii ameninţă buna desfăşurare a sezonului turistic de iarnă.

„Vacanţele de Crăciun şi de iarnă la schi reprezintă un sezon turistic important. Conform datelor Eurostat 2018/19, 33,7% din toate nopţile petrecute în unităţile de cazare turistică din UE27 au fost în sezonul de iarnă (inclusiv din noiembrie până în aprilie). Înnoptările în UE27 în iarna 2020-2021 au scăzut cu 71% comparativ cu iarna 2018-2019.

Aceasta este şi o perioadă importantă pentru planificarea viitoarelor vacanţe de vară. Cu restricţii de călătorie anunţate peste noapte, Europa va pierde din nou un sezon turistic important”, se precizează în comunicatul ANAT, care preia mesajul transmis de organizaţiile turistice internaţionale.

Varianta Omicron aduce noi restricții în Europa

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 se răspândește cu viteză foarte mare în Europa, fapt care a determinat autoritățile din mai multe țări să introducă noi restricții.

Mai mult, există temeri potrivit cărora această nouă tulpină va produce un număr mai mare de infectări decât a produs varianta Delta.

Astfel, mai multe țări europene au impus deja noi restricții, cu scopul de a evita o creștere rapidă a îmbolnăvirilor în urma evenimentelor de Crăciun și de Anul Nou.

Printre cele mai dure restricții adoptate se numără cele din Olanda, țară care a intrat în carantină până la jumătatea lunii ianuarie. Astfel, magazinele neesențiale, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și muzeele vor fi închise în această perioadă. Totodată, există și restricții în ceea ce privește vizitele de sărbători: vor fi permiși doar doi vizitatori, mai puțin în prima zi de Crăciun, când olandezii vor putea avea câte patru invitați la masă.

Și Irlanda a adoptat noi restricții. Țara a închis cluburile de noapte, a reintrodus măsurile de distanțare socială și a impus măsuri privind vizitele de sărbători. Restricțiile sunt valabile până pe 30 ianuarie, a anunțat premierul Micheal Martin.

La rândul său, Danemarca a decis închiderea barurilor și restaurantelor la ora 23:00. Teatrele, muzeele și grădinile zoologice vor rămâne închise.

Italia, Irlanda, Grecia, Regatul Unit și Portugalia au anunțat că persoanele care vor să intre în aceste țări vor trebui să prezinte și un test PCR negativ, chiar dacă sunt vaccinate anti-COVID.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier