ANCHETĂ a Comisiei Europene: Circa 50% din mierea importată în Europa din China și Turcia, îndoită cu siropuri

ANCHETĂ a Comisiei Europene: Circa 50% din mierea importată în Europa din China și Turcia, îndoită cu siropuri
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24/03/2023, 18:52

Aproape o jumătate din mierea importată în Europa este îndoită cu siropuri, proporție care a explodat din 2017, relevă o anchetă a Comisiei Europene (CE). Cea mai mare cantitate de miere astfel modificată provine din China și Turcia, se mai arată în documentul CE.

Potrivit instituției de la Bruxelles, „aproape jumătate din mierea din țările non-europene este tăiată cu siropuri de zahăr din orez, grâu sau sfeclă de zahăr”.

Și asta în timp ce reglementările Uniunii interzic orice amestec. Adică aproape 50% din cele 175.000 de tone de miere importate pe an în Europa (40% din consum), al doilea cel mai mare importator de miere din lume, după Statele Unite, este proporția în care mierea e îndoită cu siropuri, a dezvăluit un raportul CE, pe care l-a obţinut ziarul Le Monde.

Din cele 320 de mostre testate în Europa, 147 s-au dovedit a fi frauduloase. O proporție mult mai mare de „miere falsă” decât în ​​timpul controalelor anterioare efectuate între 2015 și 2017 de către Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, timp în care a fost depistat doar 14% din mierea frauduloasă

Doar patru mostre din cele 21 prelevate în Franța au fost „miere adevărată”, scrie Radio France. Trei sferturi din mierea originară din China (89 de mostre) au fost considerate suspecte, la fel ca aproape toate mierea din Turcia (14 din 15).

Siropuri de zahăr de orez, grâu sau sfeclă adăugate în miere

„Mierea conține în mod natural zaharuri și, conform legislației UE, trebuie să rămână pură: nu pot fi adăugate apă sau siropuri ieftine de zahăr pentru a crește volumul”, amintește Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).

Dar pentru a scădea prețurile, producătorii adaugă siropuri de zahăr la mierea pură, siropuri făcute din sfeclă dar și din orez sau grâu.

Valoarea medie a mierii importate a fost astfel de 2,32 euro/kg în 2021, comparativ cu un cost de 0,40-0,60 euro/kg pentru siropurile de zahăr pe bază de orez. „Dacă riscul pentru sănătatea umană este scăzut, astfel de practici induc în eroare consumatorii și dezavantajează producătorii onești în fața concurenței neloiale”, precizează OLAF.

Unele tipuri de miere, în special cele importate în Regatul Unit, sunt, de asemenea, considerate a fi neconforme, deoarece sunt rezultatul amestecării mierii cu alte produse înainte de a fi reexportate.

OLAF cere investigații și sancțiuni

Până în prezent, „44 de operatori din UE au fost investigați și șapte au fost sancționați”, spune Olaf. ONG-ul Foodwatch consideră, la rândul său, că „ piața europeană este o adevărată sită care permite fraudătorilor să-și vândă produsele false ” și solicită „ mijloace de control pe măsură”. Copa-Cogeca, o confederație agricolă europeană, propune o mai mare transparență pe etichete, făcând obligatorie pentru cele ale amestecurilor de miere „menționarea diferitelor țări de origine în ordine descrescătoare cu procentele”, precum și „verificarea sistematică a loturilor importate.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la închisoare pentru 30 de ani
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ŞOC despre Traian BĂSESCU! Anunțul venit CHIAR ACUM despre fostul președinte al României
Atenție pe unde mergeți cu bicicleta sau trotineta! Se dau amenzi mari
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...