Anders Breivik, ucigașul în serie cu 77 de victime, dă în judecată Norvegia pentru a ieși din izolare. Invocă încălcarea drepturilor omului

Anders Breivik, ucigașul în serie cu 77 de victime, dă în judecată Norvegia pentru a ieși din izolare. Invocă încălcarea drepturilor omului
Anders Breivik -Foto: Profimedia images
Publicat: 08/01/2024, 09:18
Actualizat: 08/01/2024, 12:41

Anders Behring Breivik, extremistul responsabil pentru atacurile cu bombă și cu focuri de armă care au ucis 77 de persoane în Norvegia în 2011 dă statul norvegian în judecată invocând în încercarea de a scăpade izolare învocând faptul că regimul penitenciar încalcă drepturile omului, deși acesta stă în condiții foarte bune.

Anders Behring Breivik, fanaticul de extremă dreapta care a comis cel grav act de violență din Norvegia de după cel de-al Doilea Război Mondial va cere luni unui tribunal să pună capăt izolării sale în închisoare, spunând că aceasta îi încalcă drepturile omului.

Bărbatul de 44 de ani, care a trimis prin e-mail copii ale unui manifest înainte de atacurile sale în care își expunea teoriile, a dat în judecată statul în încercarea de a ridica restricțiile privind corespondența sa cu lumea exterioară.

Breivik a ucis opt persoane cu o mașină-capcană în Oslo, apoi a împușcat alte 69 de persoane, majoritatea adolescenți, într-o tabără de tineret a Partidului Laburist, în cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia.

Cazul său a fost un test sumbru pentru o țară care este încă zguduită până în adâncul sufletului de oroarea faptelor sale, dar care, de asemenea, s-a mândrit mult timp cu eforturile de reabilitare ale sistemului său de justiție.

Breivik își petrece timpul într-o secție a închisorii de înaltă securitate Ringerike, la 70 km nord-vest de Oslo – a treia închisoare în care a fost deținut.

Zona sa dedicată include o sală de antrenament, o bucătărie, o sală de televiziune și o baie, după cum arată imaginile dintr-o vizită efectuată luna trecută de agenția de presă NTB. El are voie să țină trei papagali ca animale de companie care zboară liber în zonă, a relatat NTB.

Ucigașul în serie vrea din nou „interacțiune socială”

Mai mult de un deceniu de izolare „fără o interacțiune semnificativă” a avut un impact devastator, a scris avocatul lui Breivik într-un dosar depus la tribunalul districtual din Oslo.

„Acum este sinucigaș”, a adăugat Oeystein Storrvik. „El este acum dependent de medicamentul pentru depresie Prozac pentru a trece peste zilele din închisoare”.

Avocații care reprezintă Ministerul Justiției spun că Breivik trebuie ținut separat de restul populației din închisoare din cauza amenințării continue la adresa securității pe care o reprezintă.

Aceștia au precizat în dosarul depus la tribunal că izolarea sa este „relativă”, având în vedere că are contacte cu gardienii, un preot, profesioniști din domeniul sănătății și, până de curând, un voluntar din exterior pe care Breivik nu mai dorește să îl vadă.

De asemenea, el se întâlnește cu doi deținuți timp de o oră o dată la două săptămâni.

Controlul asupra contactelor lui Breivik cu lumea exterioară este justificat de riscul ca acesta să-i inspire și pe alții să comită acte violente, susțin avocații, potrivit news18.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului