Angajații din România, DIFERENȚĂ uriașă la venituri față de cei din Danemarca, Belgia sau Luxemburg. Cât este plata pe oră în cele patru țări

Angajații din România, DIFERENȚĂ uriașă la venituri față de cei din Danemarca, Belgia sau Luxemburg. Cât este plata pe oră în cele patru țări
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/04/2023, 19:33
Actualizat: 18/04/2023, 19:34

Eurostat, organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica, a calculat costul mediu al forței de muncă în țările europene, pentru 2022, fiind înregistrată o ușoară creștere față de anul precedent. Datele Eurostat scot în evidență diferențe semnificative între statele europene, în ceea ce privește costul mediu orar al forței de muncă.

Astfel, Luxemburg ocupă primul loc, cu 50,7 euro brut, iar Italia –  țara unde lucrează peste un milion de români – se situează undeva la mijloc, cu un cost mediu orar de 29,4 euro, pe când România se află pe penultimul loc în clasament cu 9,5 euro, informează rotalianul.ro care citează Il Sole 24 ore.

Analiza datelor relevă discrepanțele mari între primele și ultimele poziții ale clasamentului. România se situează pe penultimul loc, cu un cost mediu orar de 9,5 euro, urmată doar de Bulgaria cu un cost de 8,2 euro. În partea de vârf a clasamentului este Luxemburg, apoi Danemarca, cu 46,8 euro, și Belgia, cu 43,5 euro.

În cadrul clasamentului Eurostat, Italia se situează puțin sub media europeană, dar costul mediu orar al forței de muncă în Italia este de cel puțin 3 ori mai mare decât în Bulgaria și România. În Germania, costul crește la 39,5 euro, iar în Franța, la 40,8 euro, în Spania, cu 23,5 euro și în Portugalia, cu 16,1 euro.

Costul muncii este compus din salarii și costuri nesalariale, precum contribuțiile sociale ale angajatorilor. Aceste costuri nesalariale reprezintă 24,8% din costul total al muncii în UE și 25,5% în zona euro. Procentele cele mai mici sunt înregistrate în Lituania și România, cu 5,4%, respectiv 5,3%. Cele mai mari procente sunt în Franța (32%), Suedia (31,9%) și Italia (27,8%).

Lucrătorii din industrie au cele mai mari costuri, cu o medie orară de 30,7 euro în UE și 36,6 euro în zona euro. Sectorul industrial este urmat de cel al construcțiilor, cu 27,3 euro și 30,8 euro. Alte sectoare costisitoare includ sectorul serviciilor, cu 30,2 euro și 33,3 euro.

Țările care au înregistrat cea mai mare creștere a costurilor muncii sunt Bulgaria (+15,3%), Ungaria (+13,9%), România (+12,2%) și Polonia (+11,7%).

Unul dintre factorii care au contribuit la această creștere ar putea fi încetarea treptată a programelor de sprijin introduse în 2020 și prelungite în 2021, menite să ajute întreprinderile și lucrătorii afectați de pandemie. Conform analizei Eurostat, eliminarea acestor măsuri de sprijin contribuie pozitiv la creșterea costului mediu orar al muncii.

Astfel, în concluzie, datele Eurostat 2022 evidențiază diferențele semnificative între statele europene în ceea ce privește costul mediu orar al muncii, cu Bulgaria pe ultimul loc, Luxemburg pe primul loc și Italia undeva la mijloc.

Aceste discrepanțe arată variația costurilor muncii în funcție de țară și sectorul de activitate, precum și efectul politicilor de sprijin guvernamentale asupra costurilor muncii în timpul pandemiei.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii