Angajații din SĂNĂTATE au protestat în fața Ministerului Muncii. Asistent medical: „Eroul din pandemie a fost îngenuncheat”

Publicat: 25/01/2024, 13:10
Actualizat: 25/01/2024, 18:18

Angajații din sănătate și-au strigat nemulțumirile și în fața Ministerului Muncii, urmând ca pe data de 1 februarie să organizeze un al treilea protest la Ministerul Sănătății. Cu toții cer salarii mai mari, angajări în sistem și condiții mai bune de muncă.

Angelica este asistent medical de 35 de ani, are un salariu de 4.500 de lei și cel puțin 150 de zile de concediu pe care nu și le-a putut lua.

„Eroul din pandemie este îngenuncheat din toate punctele de vedere acum. Sunt asistent medical cu studii superioare, respectiv asistent șef în secție de pediatrie. Salariul meu lunar este de 4.500 de lei. Responsabilitățile unui asistent șef sunt multe și mari. Din anul 2018, salariile nu s-au mărit. Mai am 150 de zile de concediu de odihnă neluate pe care le-am pierdut pentru că nu se plătesc și nu am când să le iau, în afară de cele pe anul acesta. Programul meu, ca asistent șef, este zilnic de opt ore, dar niciodată nu au fost opt ore”, a precizat femeia.

„S-au creat inechități și discriminări între categorii profesionale”

Cadrele medicale speră ca situația să se rezolve.

„Situația este incertă și sper ca Guvernul să înțeleagă faptul că sănătatea este o prioritate, așa cum au afirmat-o dânșii. Am încredere că se vor găsi soluții și banii necesari ca cei din sistemul sanitar să primească această mărire minimă pe care o cerem noi”, a precizat medicul Tavi Popescu.

„E o situație la care s-a ajuns în timp, nu este ceva spontan. Noi, de doi ani, notificăm ministerele în privința neajunsurilor, a inechităților salariale care s-au creat în sistem datorită puneri în practică etapizat a legii, concomitent cu promovarea unor acte normative, a acelor ordonanțe-trenuleț care au înghețat practic nivelul veniturilor și al sporurilor.

S-au creat inechități, discriminări între categorii profesionale, lucru care nu mai poate fi tolerat și am fi avut un orizont de așteptare la 01.01.2024 dacă intra în vigoare noua lege a salarizării, așa cum ni s-a promis. Această nouă lege ar fi reașezat lucrurile și am fi intrat într-o oarecare normalitate, dar se pare că Guvernul a amânat pentru un an și jumate, doi nu se știe exact cât, motiv pentru care noi suntem în această situație și nu mai poate fi tolerată această stare de fapt. La asta s-a adăugat inflația pe care o știm cu toții.

Deci, în acest moment, e nevoie să se intervină în sistemul de salarizare, cel puțin cu o măsură de corectare care chiar dacă nu va îndepărta inechitățile din sistemul de salarizare, dar măcar va acoperi gradul de inflație, pentru că nu se mai poate trăi și munci în aceste condiți”, a explicat vicepreședintele Federației Sanitas, Mircea Ciocan.

„A avut loc săptămâna aceasta o întâlnire de lucru a celor trei ministere: Muncă, Sănătate, Finanțe. Nu avem informații din acest grup de lucru. Astăzi suntem chemați acolo. Noi ne continuăm activitatea. Nu ne întrerupem programul. Săptămâna viitoare pe 1 februarie avem protest la Ministerul Sănătății. Dacă oferta nu este cea pe care noi ne-o dorim, ne vedem de activitate și ajungem la conflictul colectiv de muncă”, a adăugat un reprezentant Sanitas.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Protest al medicilor, asistenților și personalului auxiliar, la Finanțe. Președinte Sanitas: „Manifestațiile vor culmina cu un miting”

UPDATE Solidaritatea Sanitară și Sanitas strâng semnături pentru greva generală / Premierul Ciolacu trimite echipa guvernamentală

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari