Angajatorii reclamă nevoia suplimentării contingentului aprobat de 100.000 de muncitori străini pentru 2023

Angajatorii reclamă nevoia suplimentării contingentului aprobat de 100.000 de muncitori străini pentru 2023
FOTO - Caracter ilustrativ: Pexels
Publicat: 29/12/2022, 15:10
Actualizat: 29/12/2022, 18:20

Cererea de forță de muncă străină este în continuă creștere, în contextul în care întregul contingent aprobat de 100.000 s-a epuizat cu câteva luni înainte de finalul anului, cele mai multe solicitări fiind înregistrate pentru domeniul construcțiilor și HoReCa în principal și agricultură, transport și segmentul industrial, în plan secundar.

Mai mult decât atât, o analiză succintă a evoluției procesului de aducerea a forței de muncă străine în România indică o nevoie acută de restructurare a procedurilor birocratice actuale.

„Odată cu creșterea constantă a cererii de forță de muncă speram la suplimentarea resurselor umane din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări și a personalului alocat ambasadelor României și misiunilor sale diplomatice din Asia, pentru că în momentul de față timpul de procesare a crescut foarte mult din cauza solicitărilor, iar personalul din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe nu mai face față acestui proces. Cu siguranță contingentul aprobat pentru 2023 de 100.000 de muncitori străini nu va fi suficient și va fi nevoie de o suplimentare în acest sens. În prezent, există cerere pentru absolut toate domeniile de activitate”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager „Work from Asia” și membru în Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă.

Yosef Gavriel Peisakh, General Manager „Work from Asia”

Printre soluțiile identificate de către angajatori pentru remedierea problemelor birocratice, pe lângă suplimentarea personalului alocat instituțiilor abilitate să elibereze permisele de muncă și permisele de ședere, se numără și nevoia digitalizării în totalitate a procesului de depunere a actelor și a obținerii unui cod numeric personal de către muncitorii străini în momentul sosirii lor în țară.

„Soluția o reprezintă obținerea actelor online, fără a fi nevoie de prezența fizică la ghișeu în momentul depunerii lor. În contextul în care Inspectoratul General pentru Imigrări are acces la verificarea actelor, este esențială eliminarea procedurii de obținere a unei adeverințe de la AJOFM, o acțiune care doar îngreunează întreg procesul de aducere în țară a forței de muncă străine. Mai mult decât atât, obținerea CNP-ului trebuie să se poată face imediat la sosirea muncitorului străin în țară, ci nu peste 4-5 luni de la primirea permisului de ședere. În tot acest timp, străinii nu sunt asigurați la CNAS, nu pot avea conturi bancare, nu pot părăsi România și nu se pot întoarce în țara de origine, în caz de urgență, fără existența permisului de ședere”, a completat Yosef Gavriel Peisakh.

Dacă 2022 a fost un an de cotitură pentru angajatorii români care au apelat la soluția importului de forță de muncă, vestea bună a venit din partea autorităților române odată cu includerea unei noi proceduri de securizare a aducerii muncitorilor străini în țară. Astfel, sutele de cazuri în care angajatorii își furau pur și simplu muncitorii între ei sau personalul străin venea în România strict cu intenția de a tranzita țara, fără a respecta procesul de recrutare declarat, aceste cazuri vor fi semnificativ reduse în 2023.

„Străinii care au aviz de muncă obținut pentru un angajator anume, vor avea nevoie și de consimțământul acestuia în vederea schimbării angajatorului, fapt care va împiedica personalul să plece fără preaviz”, a concluzionat Yosef Gavriel Peisakh.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata