ANM: Avertizări meteo de ploi și vijelii în aproape toată țara. Care sunt zonele vizate

ANM: Avertizări meteo de ploi și vijelii în aproape toată țara. Care sunt zonele vizate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/05/2022, 13:59

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări, una tip cod galben și una de tip cod portocaliu, ce vizează aproape întreg teritoriul țării.

Astfel, meteorologii au emis o avertizare de tip cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii, valabilă în intervalul 28 mai ora 12:00 – 30 mai, ora 10:00, pentru județele Dâmbovița, Teleorman, Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, precum și pentru zone din județele Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.

Astfel, în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.

Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

ANM: Cod galben în aproape toată țara

În aproape tot restul țării este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Avertizarea este valabilă în intervalul 28 mai ora 12:00 – 30 mai, ora 10:00.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Sursa foto: ANM