Prima pagină » Actualitate » Aproape 40 de AUTOBUZE electrice din cele 100 cumpărate din China sunt trase pe dreapta. La ce nu s-au gândit „specialiștii” din Primăria Capitalei

Aproape 40 de AUTOBUZE electrice din cele 100 cumpărate din China sunt trase pe dreapta. La ce nu s-au gândit „specialiștii” din Primăria Capitalei

În 2023, Primăria Capitalei a cumpărat 100 de autobuze electrice turcești, asamblate în China, cu suma de peste 300 de milioane de lei, însă, după doi ani, aproape jumătate dintre ele sunt trase pe dreapta. Motivul? În autobazele din București nu sunt suficiente stații de încărcare a acestor vehicule. Potrivit surselor Gândul, la nivelul Municipalității nu s-au luat în calcul aspecte extrem de importante înainte de a se cumpăra aceste autobuze.

În cei aproape doi ani de când au fost cumpărate 100 de autobuze electrice, Primăria Capitalei și STB nu au reușit să monteze suficiente stații de încărcare în depourile din București.

Astfel, aproape 40 de autobuze electrice sunt trase pe dreapta, pentru că nu pot fi încărcate.

Potrivit surselor Gândul, sunt depouri unde s-a montat o singură stație, cum este cazul de la „Vatra Luminoasă”.

„În primul rând, nu există suficientă infrastructură în depouri, ca să poți monta mai multe stații. Nu există suficientă putere. Când le-au cumpărat, așa-zișii specialiști ar fi trebuit să se gândească la aceste aspecte”, au declarat surse STB pentru Gândul.

Autobuze electrice, încărcare în 8 ore

Aceleași surse mai spun că un autobuz electric se încarcă în aproximativ 8 ore. Practic, este imposibil să poți circula cu toate cele 100 de vehicule asamblate în China.

„În mod normal, ele ar fi trebuit rulate în perioada de garanție. Practic, garanția se pierde, iar ele stau degeaba în depouri. Problema este că bateriile se pot degrada și ele, pentru că nu sunt folosite”, mai spun sursele Gândul.

Autobuze electrice au fost asamblate în China, de către turcii de la BMC, care au câștigat licitația organizată de Primăria Capitalei.  Autobuzele au fost aduse în România cu vaporul.

În iulie 2022, în cadrul licitației au fost depuse şase oferte din partea acestor firme: BMC Truck&Bus; Solaris Bus&Coach; Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret; Mercedes-Benz Trucks&Buses Romania SRL; New Kopel Car Import; asocierea dintre Otokar Europe Filiala Bucureşti şi Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AS.

Câștigătorul, BMC, a fost anunțat în iunie 2023.

Valoarea totală estimată pentru achiziționarea celor 100 de autobuze electrice este de 304.670.300 lei fără TVA, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Ce facilități au noile autobuze electrice din China:

  • autobuzele au 12 metri lungime,
  • autonomie de minimum 200 de kilometri între două încărcări succesive,
  • tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE),
  • baterii de acumulatori,
  • podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului,
  • trei uși duble,
  • aer condiționat.

Citește și:

Este „alarmă” la STB după ce o șină a intrat prin podeaua unui tramvai. S-a recurs la măsuri speciale, ca să nu se ajungă la HAOS în București

Care sunt liniile pe care vor circula noile autobuze electrice aduse din China pentru București

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele

Citește și