VIDEO | Arafat: Acum suntem sub unu la mie ca incidenţă. La doi la mie se pot restricționa anumite activități pentru persoanele nevaccinate

Publicat: 02/08/2021, 23:36
Actualizat: 03/08/2021, 00:21

Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit luni seară, despre situația epidemiologică din România, precizând că media națională este acum la 0,06 la mie, Capitală fiind aproape de incidența de unu la mie. Medicul a afirmat că dacă numărul de infectări va crește peste doi la mie ca incidență, atunci probabil vor fi reintroduse restricții ce îi vor afecta în special pe cei care nu s-au vaccinat. Acesta a subliniat că la momentul actual nu e nicio decizie în acest sens, iar dacă se va prelungi starea de alertă nu vor fi restricții în plus.

”Suntem sub unu la mie că incidenţă. Media naţională de astăzi este 0,06 la mie. Mai avem judeţe cu 0,02, mai avem judeţe cu 0,01 şi care au ajuns la 0,19. Ilfov care a ajuns la 0.12, Bucureştiul şi care merg spre unu la mie, dar încă suntem departe. La doi la mie se va întâmpla ceva. Deja anumite activităţi se rezervă numai vaccinaţilor şi ne întoarcem la situaţia care a fost înainte de 1 august. La 3 la mie ne întoarcem la situaţia care a fost la 1 iunie că şi măsuri. De exemplu, întâlnirile mari, dacă este un festival, acolo este rezervat numai vaccinaţilor”, a declarat Raed arafat, luni seară la Digi24.
Întrebat dacă se pune problema restricționării accesului persoanelor nevaccinate la anumite evenimente sau în mall-uri, Arafat a declarat se pot discuta diverse măsuri care pot fi luate pentru a limita răspândirea COVID -19, precizând că în mall-uri unde numărul de persoane este destul de mare, în general se poartă masca, excepție făcându-se la cinematografe , unde oamenii își pot cumpără de mâncare.
”La acest moment, la această incidenţă să spui că fac restricţii mai mult decât purtarea măştii, iar la mall se poartă mască, dar la cinematograf acolo nu se poartă, mai cumperi popcorn şi suc şi nu se mai poartă mască. În rest, la acest moment nu e necesar să iei măsuri mai mult în zonele respective. Dacă cresc incidenţele, se pot discuta alte măsuri. dar la acest moment nu e nicio decizie în acest sens şi hotărârea de guvern care va prelungi starea de alertă nu va veni cu restricţii în plus, vor rămâne cele actuale”, a declarat Arafat.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase