VIDEO | Arafat explică de ce nu poate Ministerul Sănătății să ia singur decizia testării tuturor celor care intră în țară

Publicat: 03/12/2021, 22:16
Actualizat: 03/12/2021, 23:29

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat , vineri, la Digi24, Ministerul Sănătății nu poate lua singur decizia de a începe testarea tuturor persoanelor care intră în țară, întrucât această măsură va implica direct și alte entități, precum MAI, MAE. El a precizat că toate structurile statului implicate în limitarea efectelor pandemiei trebuie să colaboreze în interesul cetățeanului „Noi nu avem voie să fim altfel”.

„Sunt convins că dacă stăm cu dânsul zece minute să explicăm cum funcționează, o să vadă care e situația și lucrurile nu stau chiar așa. Probabil asta i s-a explicat dansului, că e o problemă. Eu vă spun că în final nu poate să ia Ministerul Sănătății singur decizia. Orice măsură care se adoptă implică mai multe ministere”, a declarat Raed Arafat

Arafat a afirmat că măsura testării tuturor celor care intră în țară va implica și alte entități. O astfel de decizie trebuie foarte bine structurată, întrucât o decizie singulară a Ministerului Sănătății se poate lovi de inaplicabilitatea acestor măsuri de către Poliția de Frontieră și de Poliție.

„Dacă luăm azi măsura (testarea tuturor celor care intră în țară  n.r), ea implică și MAI și MAE și alte entități. Aici intervine DSU pentru că ministerul de resort vine cu propunere, dar decizia se ia la nivelul unui Comitet Național cu toți decidenții. Dacă se dorește să ia deciziile doar de către Ministerul Sănătății s-ar putea să ne trezim cu o măsură luată și pe urmă să zică Poliția că nu poate aplică, să zică Frontiera că e imposibil de aplicat. Noi nu am venit cu măsuri DSU să spunem că – DSU va spune că de mâine facem așa”, a afirmat Arafat.

Secretarul de stat spune că a fost mereu în contact cu toți miniștrii ai Sănătății și s-au consultat în majoritatea deciziilor care au fost aplicate de Ministerul Sănătății.

„Am vorbit și de 15 ori pe zi cu foștii miniștri ai Sănătății și cu Cseke și cu Voiculescu și cu Tătaru și cu Mihăilă. Nu a fost un ministru al Sănătății să nu vorbesc cu el zilnic pentru corelări ale unor decizii care în final sunt de la Ministerul Sănătății. Noi nu avem voie să fim altfel. Trebuie să colaborăm în interesul cetățeanului”, a declarat Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în cadrul sedinței de vineri nu au existat discuții contradictorii, ci au fost analizate recomandările Centrului european de control al bolilor care solicită tuturor persoanelor care călătoresc în spațiul UE să prezinte un test PCR. El a precizat că încă se caută soluții corecte care să poată să și fie aplicabile.

„În primul rând, să facem un disclaimer. Am citit şi eu în presă că au fost discuţii aprige la Guvern, în care a fost implicat şi domnul Grindeanu, dânsul chiar nu a avut niciun fel de opinie referitoare la acest subiect, pentru că nu îl stăpâneşte. Deci, nu a existat niciun fel de dezbatere în contradictoriu. Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului european de control al bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul UE cu un test PCR, în aşa fel încât să reducă riscul transmiterii acestei tulpini.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult