VIDEO | Arafat: Problema noastră e respectarea regulilor oriunde mergem. Dezbaterile în bătaie de joc îi fac pe oameni să creadă ca totul e o glumă

Publicat: 10/01/2022, 21:42
Actualizat: 11/01/2022, 00:03

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că purtarea măștii rămâne una dintre măsurile cele mai importante în limitarea efectelor pandemiei de Covid-19. Măsura prin care se dorește utilizarea măștilor de tip FFP2 este de mult implementată în țările din vestul Europei, numai că în România există o mare problemă în ceea ce înseamnă respectarea regulilor și acceptarea unor măsuri care se dovedesc eficiente în alte țări din UE la care ne uităm și le plasăm doar la nivel verbal ca etalon al reușitei.

„Măsura măștii e una universal valabilă și s-a dovedit că e cea mai bună măsură de protecție. Masca rămâne măsura principală de protecție. De ce măștile textile nu? Pentru că măștile textile au eficiență mai mică, iar cu această variantă (Omicron n.r) în care infectarea e mult mai ușoară, contagiozitatea ei e mult mai ușoară”, a declarat Raed Arafat, la B1TV.

Secretarul de stat susține că măștile de protecție de tip FFP2 protejează mai bine decât măștile chirurgicale. De asemenea, el a afirmat că măștile textile nu mai sunt acceptate.

„Noi suntem printre țările care vin din urmă și spun că nu mai acceptăm măștile textile și acceptăm măștile chirurgicale sau măștile FFP2. Austria de exemplu și anumite zone din Germania de mult nu mai acceptă nici măcar măștile chirurgicale. Ele spun că numai FFP2. Deci noi n-am venit cu o astfel de măsură și s-a recomandat măcar să fie mască certificată medical sau una să știm că protejează și are filtrele potrivite. Asta înseamnă mască chirurgicală – 3 pliuri, cum se spune – sau mască FFP2.

Sunt unele țări care recomandă de două ori, adică să o porți (două una peste alta), fiind mai accesibilă pentru achiziționat”, a spus Arafat.

Arafat afirmă că românii au o mare problemă când vine vorba de respectarea regulilor în general, iar în ceea ce privește pandemia de Covid-19, dezbaterile „în bătaie de joc despre măsuri” îi fac pe oameni să considere că totul este o glumă proastă.

„Problema noastră nu e numai în stradă (dacă se poartă pe stradă masca sau nu n.r), problema noastră e respectarea regulilor oriunde mergem. Și cu cât dezbaterile în bătaie de joc despre măsuri și tot continuă… Sunt mulți oameni care cred că e totul în glumă și că sunt măsuri exagerate care nu trebuie să fie luate, dar sunt măsurile minimale care trebuie luate. Deci mască în birou, în stradă peste tot”, a afirmat medicul.

Raed Arafat consideră că oamenii ar mai trebui convinși, la doi ani de la debutul pandemiei de Covid-19 să respecte regulile de protecție sanitară și dacă refuză să se respecte regulile atunci să intervină sancționarea conform legii.

„Știu că s-au luat unele măsuri de poliție, dar nu vrem să ajungem la măsuri, ci la convingere. Noi nu vrem să sancționăm, ci să convingem, dar unde nu se respectă, se sancționează. Știm că supărăm cu acest lucru, dar aplicarea legii e aplicarea legii. Pentru polițist, dacă spune ”viteza e atât”, cine depășește viteza e sancționat!”, a mai declarat șeful DSU.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto