Arafat, reacție după ce pompierii au fost acuzați că au greșit strategia de intervenție la Crevedia: ”Dacă vreau RISC ZERO, nu mă duc la niciun caz”

Arafat, reacție după ce pompierii au fost acuzați că au greșit strategia de intervenție la Crevedia: ”Dacă vreau RISC ZERO, nu mă duc la niciun caz”
Raed Arafat, șeful DSU
Publicat: 02/09/2023, 11:53
Actualizat: 02/09/2023, 11:55

După exploziile de la Crevedia, au apărut și voci critice care au transmis că pompierii ar fi greșit strategia de intervenție, numai că Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) – nu este de acord cu o astfel de ipoteză.

Un fost șef ISU, a declarat, potrivit Adevărul, că pompierii nu ar fi trebuit să se apropie de cisternele respective înainte ca acestea să sară în aer, ci abia după explozii. În acest fel, s-ar fi redus considerabil numărul victimelor din rândul salvatorilor.

”La Crevedia au fost mai multe probleme: lipsa echipamentului de protecție, lipsa de experiență a personalului, dar și a șefilor. Gândiți-vă că în primă fază, la fața locului au ajuns doi ofițeri, care, fără să aibă comandă, nu au știut exact ce trebuie făcut acolo.

Nu aveai cum să nu știi ce e acolo, când apelul la 112 a venit că acolo arde o cisternă cu GPL. Nu trebuie să te apropii de locul respectiv, în astfel de cazuri. Trebuie să stai departe până se termină exploziile.

Dacă te duceai la un depozit de armament care arde, ce făceai, te duceai acolo să te împuști singur? Stai cât mai departe și apoi intervii. Roboții au ajuns abia la a doua explozie și a durat până au venit de la București. Până atunci au fost pompierii cei care au intervenit, iar problema e că cei mai pregătiți în domeniul acesta nu au fost acolo”a declarat fostul șef ISU, potrivit sursei citate.

Raed Arafat: ”Dacă vreau risc zero, înseamnă că nu mă duc la niciun caz”

Reacția lui Raed Arafat nu a întârziat să apară, acesta declarând – la Prima TV, în emisiunea ”Insider Politic” – că intervenția pompierilor s-a desfășurat exact așa cum trebuia.

”Pompierii sunt pompieri, cuvântul pompieri se leagă de foc. Pompierul, da, trebuie să îl protejăm, trebuie să îi protejăm viața, pentru asta are echipamente de protecție, pentru asta are instruire, dar nu există risc zero.

Dacă vreau risc zero, înseamnă că nu mă duc la niciun caz, stau și le spun la oameni: stați liniștiți, că se rezolvă singur, focul arde singur și se stinge, exploziile explodează până nu mai este nimic să explodeze, noi nu mergem acolo! Dar a pus cineva întrebarea: dacă pompierii nu acționau și nu răceau cisternele cu anumite riscuri, oare ce fel de explozie putea să fie?

A pus cineva întrebarea, de ce la a doua explozie, doar pompieri au fost afectați, niciun civil? Datorită faptului că a fost o insistență mare, inclusiv din partea mea, fără lipsă de modestie, la a scoate toți civilii din zonă. Altfel, noi nu aveam numai pompierii care s-au rănit și cei doi polițiști și cei doi jandarmi, și avem poate încă vreo 10-15-20 și poate mai mult de civili.

Deci toate aceste aspecte, comentându-le după la TV, la rece, de către oameni care au stat pe margine și au mâncat semințe, asta nu înseamnă că ei au dreptate”, a declarat Raed Arafat


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului