VIDEO | Armata privată a lui Putin. Secretele mercenarilor din Grupul Wagner (DOCUMENTAR)

Publicat: 02/03/2022, 20:30
Actualizat: 07/03/2022, 19:10

Donbas, Libia, Siria, Republica Centrafricană, Sudan, Mali si acum din nou Ucraina. Acolo unde interesele Kremlinului trebuie impuse și apărate există paramilitarii grupării Wagner.

Oficial, nu sunt recunoscuți ca fiind finanțați de Moscova, însă reprezintă un instrument de influență al intereselor geopolitice ale Rusiei, înființat în mare secret de Vladimir Putin. Este, de fapt, o companie militară privată care oferă servicii de consultanță în probleme de Securitate.

„Grupul Wagner” sau „Armata privată a lui Putin”, operează ca o ramură independentă a statului, ai cărei contractori au participat la diferite conflicte.

Armata de mercenari a apărut în anul 2013, în sudul Rusiei, în apropiere de Krasnodar, ca o anexă a Directoratului Principal de Spionaj (GRU), sub coordonarea lui Dmitri Utkin, locotenent colonel în rezervă și simpatizant al nazismului Acesta a fost membru al forțelor speciale rusești în operațiuni speciale ale GRU.

Numele lui de cod – Wagner, poartă numele marelui compozitor german, despre care se spune că l-a inspirat pe Hitler.

În prezent, Utkin se află sub sancțiunile Statelor Unite ale Americii pentru că i-a ajutat pe separatiștii susținuți de Rusia, în estul Ucrainei.

Utkin mai este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția acestuia să fie filmată.

Tot el a fost șeful securității lui Evgheni Prigojin, oligarhul rus cu legături strânse cu Kremlinul. Prigojin, finanțatorul afacerii, mai este numit și „bucătarul lui Putin” datorită contractelor acordate companiei sale de catering, care i-au adus profit.

Despre Alexander Kuzentsov se spune că acesta ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub apelativul de Ratibor.

A fost acuzat că amenință pacea și securitatea Libiei. Directorul executiv fondator al acestei grupări este un colonel în retragere, Andrei Roshev. Acesta comandă trupe mercenare în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub titulatura de Siedoy…

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase