Armata rusă scoate cadavrele din Mariupol în camioane cu inscripția „ajutor umanitar”

Armata rusă scoate cadavrele din Mariupol în camioane cu inscripția „ajutor umanitar”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03/05/2022, 12:56

Armata rusă folosește camioanele cu care aduce „ajutoare umanitare” în Mariupol, port strategic la Marea Azov – pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepția combinatului Azovstal, ultima edută de rezistență a luptătorilor ucraineni – pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor orașului, uciși în mare parte de bombardamente și asediul rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, citat de agenția ucraineană de presă LB.ua.

Andriușcenko a declarat că, oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripția „ajutor umanitar”.

Aceleași camioane care aduc „ajutoarele umanitare” la întoarcere sunt încărcate cu trupurile celor morți, mai declară consilierul Andriușcenko pe contul său de Telegram, în care mai susține și că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în fața acesteia și corpurile sunt direct încărcate și transportate ca o marfă banală.

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt transportate la crematoriul mobil din Harțîzsk, afirmă același consilier, adăugând că această informație este în prezent verificată de către autoritățile ucrainene, informează Digi24.ro.

Petro Andrieșko afirmă că nu este vorba de cazuri izolate, ci de transporturi în masă și un mecanism bine rodat.

De două luni, viața locuitorilor din Mariupol a devenit un adevărat coșmar. Rușii bombardează zilnic orașul. Lipsa apei își pune amprenta asupra vieții deja chinuite a ucrainenilor din Mariupol. Femeia își riscă viața printre tirurile de artilerie pentru a ajunge la o fântână.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult