Aspartamul, oficial pe lista substanțelor „posibil cancerigene”. Medic toxicolog: „E bine să diversificăm tipul îndulcitorilor” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Aspartamul, oficial pe lista substanțelor „posibil cancerigene”. Medic toxicolog: „E bine să diversificăm tipul îndulcitorilor” - DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 16/07/2023, 10:00
Actualizat: 17/07/2023, 13:20

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus în mod oficial aspartamul pe lista substanțelor „posibil cancerigene” pentru om. Experții OMS precizează, totuși, că îndulcitorul artificial poate fi consumat în siguranţă, în limita unei cantităţi zilnice stabilite. În acest context, specialiștii le recomandă oamenilor să nu folosească pentru perioade lungi de timp același îndulcitor, în contextul în care apariția tumorilor este corelată cu perioada în care organismul este supus la acea substanță.

  • Potrivit OMS, decizia de a plasa aspartamul pe lista substanțelor „posibil cancerigene” a fost luată pe baza „dovezilor limitate” asociate cancerului la om, în special pentru carcinomul hepatocelular, un tip de cancer la ficat. De asemenea, dovezi limitate au fost observate și în cazul cancerului la animale de laborator.
  • Comitetul a concluzionat că datele evaluate nu ofereau niciun motiv suficient pentru modificarea dozei zilnice admise, stabilită începând din 1981 la maximum 40 de miligrame de aspartam pe kilogram de greutate corporală.
  • Specialiștii susțin, astfel, că o persoană poate consuma aspartam „în siguranţă”, în limita acestei cantităţi zilnice și că „problema apare pentru consumatorii mari” de produse care conţin aspartam.

Medicul toxicolog dr. Radu Țincu a afirmat, pentru Gândul, că sunt necesare studii suplimentare care să ateste dacă aspartamul prezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor și este necesară interzicerea acestei substanțe.

„Discutăm nu despre interzicerea, ci despre ridicarea gradului de prudență cu privire la aspartam. Sunt foarte multe studii animale care au arătat o posibilă corelație între această substanță și apariția unor forme de cancer. Organizația Mondială a Sănătății deocamdată nu a interzis aspartamul, doar l-a trecut pe lista rezultatelor posibil cancerigene.

Acest lucru înseamnă că, în perioada următoare, se vor efectua mai multe studii care să le arate oamenilor dacă poate determina unele forme de cancer. Pe baza experienței studiilor animale, spre exemplu, se poate spune că aspartamul poate determina anumite forme de cancer, în anumite condiții, discutând de cantitatea consumată și de perioada de timp în care aceasta este consumată.

S-a făcut chiar o corelație și un raționament inductiv la specia umană, undeva între 12 și 16 pahare de băutură îndulcită cu aspartam ar putea să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, însă este nevoie în continuare de studii suplimentare pentru a putea să tragem o concluzie definitivă dacă se interzice sau nu această substanță”, a declarat dr. Radu Țincu.

„La momentul acesta, mesajul este să nu intrăm în panică”

Având în vedere că aspartamul este încorporat și în alte alimente, precum cele gata preparate, gumă de mestecat, gelatină, înghețată, cereale, medicamente, pastile pentru tuse, pastă de dinți etc., medicul toxicolog a declarat că poate să apară și „un tip de efect cumulativ”.

„Atunci când se va trage o astfel de concluzie, în mod clar se va lua în calcul acest efect cumulativ între expuneri repetate la diferite produse care conțin aspartam. Deocamdată, este doar o creștere a gradului de prudență cu privire la această substanță și ea a fost trecută pe lista posibilelor substanțe cancerigene.

La momentul acesta, mesajul este să nu intrăm în panică. Este evident că o scădere a consumului alimentelor care conțin aspartam este benefică, tocmai pentru a evita acest efect cumulativ, despre care, la acest moment, nu știm foarte multe lucruri cu privire la doza exactă capabilă să inducă apariția unor forme tumorale”, a specificat medicul toxicolog.

Întrebat dacă aspartamul ar putea fi considerat mai nociv decât zahărul, dr. Radu Țincu a precizat că „depinde”, în contexul în care este „un lucru total diferit”.

„La acest moment, zahărul nu este o substanță nocivă în sine. Este nocivă tocmai prin faptul că o consumăm în exces și produce anumite sindroame metabolice, însă zahărul în sine nu este substanță toxică. Aici discutăm de o toxicitate și de capabilitatea aspartamului de a induce, în anumite condiții, anumite forme tumorale. Discutăm de un lucru total diferit”, a spus Radu Țincu.

Întrebat, totodată, și dacă produsele cu eticheta „zero zahăr” sau „zero calorii” ar fi o alternativă mai bună pentru consum, medicul toxicolog a menționat că „depinde cu ce sunt îndulcite”.

„Din nou, discutăm de ce tip de îndulcitori s-au folosit. Dacă discutăm de aspartam și dacă luăm în calcul acest raționament de care vă spuneam – 12-16 pahare de băutură îndulcită cu aspartam, la acest moment, este considerată un factor de risc pentru apariția unor forme de cancer – deja putem să discutăm că este momentul să reducem consumul acestor băuturi îndulcite cu aspartam”, a explicat medicul toxicolog.

„Zahărul în sine devine o problemă pentru sănătate atunci când este consumat în exces”

În ceea ce pririvește alegerea unui îndulcitor artificial mai puțin nociv pe care oamenii ar putea să-l consume, dr. Radu Țincu a afirmat: „Sunt mai mulți îndulcitori, sunt unii chiar și de origine naturală, cum ar fi ștevia”.

„Cred că cel mai important lucru este să folosim, totuși, cu moderație chiar și zahărul. Zahărul în sine devine o problemă pentru sănătate atunci când este consumat în exces. Gândiți-vă că o băutură îndulcită cu zahăr devine și ea o problemă dacă consumăm foarte multă cantitate a acestei băuturi. Până la urmă, zahărul devine o problemă de sănătate atunci când depășim dozele pe care organismul le poate tolera și când cantitatea de zahăr este foarte mare”, a menționat dr. Radu Țincu.

De asemenea, medicul toxicolog le recomandă oamenilor ca orice băutură care conține zahăr sau îndulcitor să fie consumată „în cantități moderate și să nu se exagereze”.

„Să bei doi-trei litri de băutură îndulcită cu orice reprezintă un factor care este posibil să depășească capacitatea organismului de a gestiona situația respectivă. De asemenea, le recomand dincolo de reducerea dozelor, cred că putem să bem apă sau putem să bem o limonadă neîndulcită, făcută chiar de noi, controlând, dacă vreți, toată compoziția ei.

Iar dacă discutăm de recomandări, le mai recomand ceva: să diversifice tipul băuturilor și tipul îndulcitorilor, să nu folosim pentru perioade lungi de timp același îndulcitor, pentru că aceste efecte, apariția tumorilor, sunt corelate cu perioada de timp în care supunem organismul la acea substanță”, a conchis medicul toxicolog.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că nu îndeamnă companiile să elimine în întregime aspartamul din produsele lor, ci solicită moderaţie din partea producătorilor şi consumatorilor.


CITEȘTE ȘI:

Ce spune medicul Tudor Ciuhodaru despre decizia OMS de a declara îndulcitorul folosit în sute de produse alimentare drept cancerigen

Otrava din farfurie! OMS va declara o substanță folosită în produsele alimetare cancerigenă

Cele 7 alimente care favorizează apariția CANCERULUI. Mulți români le mănâncă zilnic

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Un aliat de top al lui Joe Biden spune că preşedintele se gândeşte la înlocuitori...
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
A fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România