Associated Press: Ofensiva Rusiei încetinește după două săptămâni de război, iar obiectivul principal al Kremlinului nu a fost realizat

Associated Press: Ofensiva Rusiei încetinește după două săptămâni de război, iar obiectivul principal al Kremlinului nu a fost realizat
Sursă FOTO: Profimedia
Publicat: 10/03/2022, 10:08

După două săptămâni de război, ofensiva Rusiei încetinește, trupele ruseşti şi-au pierdut din puterea de luptă şi au început să aducă rezerve. Astfel, după 14 zile de lupte, Rusia are puține rezultate și s-a luptat mai mult decât era anticipat la începutul celui mai mare conflict terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, scrie Associated Press.

Dar forța de invadare de peste 150.000 de soldați păstrează avantaje mari și posibil decisive în ofensiva asupra orașelor ucrainene. Obiectivul principal al Moscovei – răsturnarea guvernului de la Kiev și înlocuirea acestuia cu o conducere rusofilă – rămâne nerealizat, iar ofensiva sa generală a fost încetinită de o serie de eșecuri, inclusiv lipsa de coordonare între forțele aeriene și terestre și incapacitatea de a domina pe deplin forțele ucrainene.

Pentagonul a estimat miercuri că Rusia păstrează aproximativ 90% din puterea de luptă pe care a desfășurat-o în Ucraina, luând în considerare armele și vehiculele distruse sau inoperabile, precum și trupele ucise și rănite. Aceste pierderi, deși modeste la prima vedere, sunt semnificative pentru două săptămâni de luptă.

Două săptămâni de război au creat o criză umanitară în Ucraina, care s-a accelerat în ultimele zile. Organizația Națiunilor Unite estimează că 2 milioane de ucraineni au fugit din țara lor, iar numărul este de așteptat să crească. Probabil că Rusia a avut între 2.000 și 4.000 de soldați uciși până acum, a declarat locotenentul general Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare, adăugând că agenția sa are „încredere scăzută” în estimare. Fără niciun semn că președintele rus Vladimir Putin se va retrage, războiul pare să se prelungească. Directorul CIA, William Burns, a declarat marți unui panel al Congresului că Putin este frustrat și probabil că se va „dubla” efortul în Ucraina. El a spus că asta ar putea însemna că în următoarele săptămâni se vor intensifica luptele.

Unii se tem că Putin este frustrat de situația din teren și ar putea escalada conflictul în moduri periculoase. La câteva zile de la începutul războiului, el a invocat perspectiva războiului nuclear anunțând că și-a pus forțele nucleare în alertă intensă, deși oficialii americani nu au detectat nicio schimbare amenințătoare în postura nucleară a Rusiei.

„În timp ce cântărește o escaladare a conflictului, Putin rămâne probabil încă încrezător că Rusia poate învinge militar Ucraina și vrea să împiedice sprijinul occidental să încline balanța și să forțeze un conflict cu NATO”, a declarat Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale, pentru Congres, marți.

Deși o imagine detaliată a războiului care se desfășoară este greu de obținut, oficialii și analiștii americani și europeni spun că rușii au început încet și că de atunci au fost obstrucționați de o combinație de planificare inadecvată, tactici greșite și, posibil, o eroziune a spiritului în rândul trupelor rusești care nu sunt pregătite să lupte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice