AstraZeneca a recunoscut o eroare de fabricație care ridică semne de întrebare cu privire la vaccinul Covid. „Eroarea nu era de dorit”

Redactor:
Florentina Dinu
AstraZeneca a recunoscut o eroare de fabricație care ridică semne de întrebare cu privire la vaccinul Covid. „Eroarea nu era de dorit”

AstraZeneca și Universitatea  Oxford au recunoscut miercuri o eroare de fabricație care a ridicat semne de întrebare cu privire la vaccinul Covid-19 după ce au dezvăluit la începutul acestei săptămâni că este „extrem de eficient” . Unii experți în sănătate spun că încrederea în vaccin a fost erodată.

Potrivit Euronews, vaccinul COVID-19 s-a dovedit a fi eficient în medie de 70%, potrivit rezultatele studiilor la scară largă anunțate luni . Vaccinul părea să fie eficient în proporție de  62% la cei care au primit două doze complete, dar a crescut la 90% la cei care au primit o jumătate de doză.

Luni, AstraZeneca a recunoscut că administrarea unei jumătăti a unei dozei a fost inițial o „greșeală”, după dezvăluirile făcute de Reuters. Planul era ca pacienții din studiul britanic să primească două doze complete de vaccin la o lună distanță, dar unii au primit o jumătate de doză.

Vestea erorii de dozare vine pe măsură ce lumea se concentrează pe vaccinurile Covid-19 pentru a ajuta la încetarea pandemiei care a luat 1,4 milioane de vieți.

Nici declarațiile publice inițiale ale Universității Oxford, nici ale AstraZeneca nu au menționat eroarea de dozare, dar șeful cercetării și dezvoltării non-oncologice al AstraZeneca, Mene Pangalos, a declarat luni pentru Reuters că motivul pentru administrarea eronată fost un noroc.

AstraZeneca a declarat  pentru NBC News că studiile au fost realizate „la cele mai înalte standarde”.

Dar modul în care au fost obținute și raportate rezultatele a ridicat semne de întrebare  experților.

Eroarea nu era de dorit, spune Natalie Dean, profesor asistent de biostatistică la Universitatea din Florida

„AstraZeneca / Oxford obține o notă slabă pentru transparență și rigoare atunci când vine vorba de rezultatele studiului vaccinului pe care le-au raportat”, a scris pe Twitter Natalie Dean, profesor asistent de biostatistică la Universitatea din Florida , adăugând că raportarea unei analize bazate pe o eroare de dozare nu era „de dorit”.

Un alt punct de confuzie vine dintr-o decizie de a colecta rezultatele a două grupuri de participanți care au primit niveluri diferite de dozare pentru a atinge o eficiență medie de 70%, a declarat un membru asociat al programului global de sănătate Chatham House.

„Ați făcut două studii pentru care s-au utilizat doze diferite și ați venit cu un rezultat care nu sunt reprezentative”, a spus el.

Experții spun că este dificil să se știe dacă eficacitatea observată în grupul mic de persoane ( 2.741 de persoane) este reală sau este o ciudățenie statistică, deși AstraZeneca a spus că toate rezultatele sale au fost semnificative statistic.

Cu toate acestea, unii experți subliniază că studiile cu vaccinuri sunt un experiment, iar constatările serendipitare sunt normale.

„Aceasta a fost o eroare foarte norocoasă”, a spus Nicola Stonehouse, profesor de virologie moleculară la Universitatea din Leeds. „Este un experiment și, uneori, experimentele nu merg așa cum crezi. Uneori lucrurile sunt neașteptate. Dar și-au dat seama ce s-a întâmplat și asta este o știință experimentală bună. ”

Dar Stonehouse a avertizat că până acum au fost lansate doar un rezumat al rezultatelor, nu datele reale, și va trebui să urmeze un control riguros din partea autorităților de reglementare pentru a se asigura că rezultatele nu subminează încrederea publicului în efortul global de vaccinare a miliarde de oameni .

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
SCANDAL între Nea Marin și Liviu Vârciu! „Dacă nu își bagă mințile în cap…”
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Bombă! Ce a prezis Baba Vanga că se va întâmpla anul acesta. Se va schimba...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie. Ei sunt Regii Zilei
Magyarosaurus dacus: Sit al dinozaurilor din România, redescoperit după ce i s-a pierdut urma în...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
FOTO. Cine sunt victimele criminalului din Onești: „A fost crescut cu multă dragoste doar de...
IREAL! Femeia care a ucis două fetiţe în Andronache a fost iertată de anchetatori
Un băiețel a venit într-o zi cu o piatră acasă, iar după 10 ani familia...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Horoscop 3 martie 2021. Zodia care se va bucura din plin
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea....
Tatăl uneia dintre fetele ucise pe trotuar, mărturii cutremurătoare: „Au vrut să se omoare”. Ce...
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide