VIDEO. AUR anunţă că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Klaus Iohannis

VIDEO. AUR anunţă că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Klaus Iohannis
Liderul AUR, George Simion / Sursă Foto: Gândul
Publicat: 28/06/2022, 18:22
Actualizat: 28/06/2022, 18:26

Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat, marţi, că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Klaus Iohannis. Pentru a fi validat un referendum în acest moment, este nevoie de aproximativ 6 milioane de votanţi care să se prezinte la vot.

„La acest final de sesiune este momentul să facem un bilanţ. Din fericire pentru societatea românească şi românii s-au trezit şi au vorbit şi aveţi în faţa dumneavoastră 2 milioane şi mai bine de semnături – s-au totalizat până la 4 dimineaţa, la sediul AUR. Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte”, a declarat Simion.

Liderul AUR a precizat că această campanie de demitere a preşedintelui s-a bucurat de o largă susţinere pe străzile oraşelor din România. Colegii săi de partid precizează că în opinia AUR se poate ajunge la un referendum pentru demiterea șefului statului dacă mai mulți români își exprimă acordul pentru organizarea acestuia.

George Simion a filmat și cutiile cu semnături, care  au fost aduse în Parlament.

„Avem o majoritate ticăloasă, aici în Parlament, care refuză să iniţieze şi să ducă la bun sfârşit voinţa românilor de a-i curma mandatul lui Klaus Iohannis. (…) Suntem singurul partid de opoziţie şi datorită acestui lucru am mers către popor şi am strâns semnăturile pe care le vom duce în plenul reunit al celor două Camere. Din păcate, nici formaţiunea domnului Orban nu a dorit să se alăture acestui demers”, a adăugat Simion, potrivit unei înregistrări postate pe pagina sa de Facebook.

Cum poate fi suspendat preşedintele

Preşedintele ţării poate fi suspendat din funcţie în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei. Acesta poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii parlamentarilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. Preşedintele Senatului va ocupa interimatul pe durata suspendării preşedintelui ţării. Surse politice au explicat pentru adevarul.ro că semnăturile adunate de AUR nu reprezintă nici jumătate din voturile necesare pentru a trece un referendum, în contextul în care acesta se valizează cu o prezenţă de 30% din totalul celor aflaţi pe listele elctorale. Astfel, pentru a fi validat un referendum în acest moment este nevoie de aproximativ 6 milioane de votanţi care să se prezinte la vot.