Autorul masacrului și violurilor de la Bucha, un locotenent-colonel binecuvântat de biserica ortodoxă rusă

Autorul masacrului și violurilor de la Bucha, un locotenent-colonel binecuvântat de biserica ortodoxă rusă
Sursă foto: Daily Mail
Publicat: 06/04/2022, 11:56

Un comandant rus supranumit „Măcelarul din Bucha”, după ce a fost acuzat că a comis crime de război împotriva Ucrainei, a fost binecuvântat de Biserica Ortodoxă la sfârșitul anului trecut, scrie Daily Mail. Locotenent-colonelul Azatbek Omurbekov este comandantul Brigăzii 64 Separate de Puști, implicată în ocuparea orașului Bucha de la periferia capitalei ucrainene Kiev. Imaginile îngrozitoare cu civili masacrați de forțele ruse în Bucha, înainte de retragerea acestora, au șocat lumea în ultimele zile, determinând națiunile occidentale să expulzeze zeci de diplomați ai Moscovei și să propună noi sancțiuni, inclusiv interzicerea cărbunelui și importurilor din Rusia.

Corespondentul străin de la ABC News, James Longman, a intervievat un localnic numit Mykola, care a descris că soldații ruși „ucideau pe toți bărbații sub 50 de ani” și „i-au dat 20 de minute să-și îngroape prietenii”. Pe Twitter, el a adăugat: „Rușii au cerut documente când au ajuns acolo. Dacă ceva din actele tale îi făcea să creadă că ești o amenințare, erai mort. Mykola a spus că i-au pus pe bărbați să se dezbrace, în căutarea tatuajelor, probabil tatuaje militare. (…) Tot orașul este un cimitir. Kremlinul a negat, în mod previzibil, acuzațiile și a susținut că imaginile cu civili uciși sunt „un fals grosolan” pus în scenă chiar de ucraineni, însă imaginile suprinse de sateliți contrazic Moscova.

Omurbekov, despre care se crede că are aproximativ 40 de ani, a primit o medalie în 2014 de la Dmitri Bulgakov, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, și este acuzat acum de organizarea violurilor, jafurilor și uciderii a sute de civili ucraineni.

Potrivit InformNapalm, o inițiativă de voluntariat ucrainean care monitorizează activitățile armatei ruse și ale serviciilor speciale, Omurbekov a fost binecuvântat de un preot ortodox în noiembrie anul trecut, înainte de a fi trimis în Ucraina. Vorbind după slujba condusă de episcopul de Khabarovsk, comandantul, a cărui unitate are sediul într-un oraș din afara Khabarovsk, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a spus: „Istoria arată că în cele mai multe dintre luptele noastre luptăm cu sufletul. Armele nu sunt cel mai important lucru”.

Conform dreptului internațional, un comandant militar este responsabil pentru orice crime de război comise de trupele sale. Curtea Internațională de Justiție (CIJ) se pronunță asupra disputelor dintre state, dar nu poate urmări persoane fizice. Dacă CIJ s-ar pronunța împotriva Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU ar fi responsabil pentru aplicarea hotărârii. Însă, Moscova ar putea respinge orice propunere de sancționare, fiind unul dintre cei cinci membri permanenți ai consiliului.

Dacă anchetatorii de la Curtea Penală Internațională (CPI) găsesc dovezi ale atrocităților comise de oamenii lui Omurbekov, procurorul va cere judecătorilor CPI să emită mandate de arestare pentru a aduce indivizi la judecată la Haga. Cu toate acestea, instanța nu are propria poliție, așa că se bazează pe state pentru a aresta suspecții. Și pentru că Rusia nu este membră a curții, Putin nu va extrăda niciun suspect. Persoanele suspectate de crime de război care călătoresc în altă țară ar putea fi arestate.

Zelenski a cerut un tribunal ca la Nurenberg, unde au fost anchetate crimele naziștilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a comis „genocid” în Ucraina, a comparat armata Moscovei cu gruparea teroristă Statul Islamic și a cerut ca Putin să fie adus în fața justiției pentru atrocitățile comise.

Imagini îngrozitoare cu cadavre carbonizate, civili împușcați și gropi comune din Bucha, Irpin și Mariupol au fost făcute publice de autoritățile ucrainene. Președintele Zelensky a spus că civilii au fost împușcați în ceafă după ce au fost torturați, omorâți cu grenade în apartamentele lor și mitraliați în mașini. „Le-au tăiat membrele, le-au tăiat gâtul. Femeile au fost violate și ucise în fața copiilor lor. Unora li s-au scos limbile doar pentru că agresorul lor nu a auzit ce voia de la ei”, a spus Zelenski, care a cerut un tribunal internațional ca cel de la Nurenberg, unde au fost anchetate crimele de război și genocidul comise de naziști în al Doilea Război Mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”