Autostrada Mediterana-Marea Neagră, un mega proiect de infrastructură Grecia-Bulgaria-România. De unde pot veni banii

Autostrada Mediterana-Marea Neagră, un mega proiect de infrastructură Grecia-Bulgaria-România. De unde pot veni banii
Publicat: 02/11/2023, 15:30

Bulgaria, Grecia și România vor aloca în bugetul lor garanții în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru implementarea proiectului de conectivitate de transport și pentru conducte din orașul grecesc Salonic de la Marea Mediterană prin Kavala, Alexandroupolis, apoi prin orașele bulgărești Burgas și Varna, până în orașul românesc Constanța de pe litoralul Mării Negre, transmite publicația bulgară Mediapool, citată de Rador Radio România.

Bulgaria vrea să lanseze Autostrada Mării Negre, care să lege porturile Burgas și Varna de portul românesc Constanța, dar și o autostradă care să o lege de București.

Credite europene nerambursabile și private

Cele trei țări vor căuta și credite de la instituțiile bancare europene, precum și finanțare nerambursabilă din fonduri europene, iar construcția infrastructurii diversificate va însemna o companie de proiect între cele trei țări, care va căuta executanții diferitelor proiecte. Printre acestea se numără atât autostrăzi, cât și căi ferate, este inclus și proiectul unei conducte de petrol de la Alexandrupoulos la Burgas, în ideea ca acesta să continue spre nord, nu doar spre România, ci și spre Republica Moldova și Ucraina, în combinație cu o conductă pentru combustibili.Acest lucru a reieșit din declarațiile ministrului bulgar de finanțe, Asen Vasilev, în timpul participării sale recente, la Salonic, la prima conferință internațională „Forum pentru Conectivitatea Europei de Sud-Est”. Proiectul acestui coridor a fost discutat la începutul lunii octombrie și de către prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României – Nikolai Denkov, Kiriakos Mitsotakis și Ion-Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri la reședința de la Euxinograd, lângă Varna.

De la Marea Mediterană la Marea Neagră

„Un rol cheie pentru infrastructura durabilă și conectivitate în Europa de Sud-Est îl joacă legătura Nord-Sud cu construcția unei autostrăzi care va lega Grecia și România prin Bulgaria. Sperăm ca procedurile să fie finalizate cât mai curând și că proiectul va fi finalizat în cinci ani”, a spus Vasilev. Potrivit acestuia, prin această autostradă se va finaliza complet harta conectivității ce oferă o ieșire din porturile Bulgariei către Marea Mediterană. Ministrul bulgar de Finanțe a amintit că vechiul drum, care leagă țările din nord prin Balcani, a fost între Viena și Istanbul, iar astăzi este nevoie de o nouă legătură de-a lungul axei Nord-Sud până la Mediterană.

Așteptările sale sunt ca, în câteva luni, să fie semnat un acord între cele trei tări. Valoarea mega-proiectului nu este încă clară, dar Vasilev a comentat că Bulgaria va căuta fonduri de la Uniunea Europeană pentru a se compensa costurile, dar nu va sista implementarea proiectului. „Acest lucru este foarte important pentru comerțul dintre țări, în special după războiul din Ucraina și ceea ce se întâmplă în Gaza”, a subliniat Vasilev. Bulgaria vrea să lanseze Autostrada Mării Negre, care să lege porturile Burgas și Varna de portul românesc Constanța, dar și o autostradă care să o lege de București. Cele trei țări vor căuta și credite de la instituțiile bancare europene, precum și finanțare nerambursabilă din fonduri europene, iar construcția infrastructurii diversificate va însemna o companie de proiect între cele trei țări, care va căuta executanții diferitelor proiecte. Printre acestea se numără atât autostrăzi, cât și căi ferate, este inclus și proiectul unei conducte de petrol de la Alexandrupoulos la Burgas, în ideea ca acesta să continue spre nord, nu doar spre România, ci și spre Republica Moldova și Ucraina, în combinație cu o conductă pentru combustibili.

Proiectul a fost discutat în privat de premierii celor trei țări

Acest lucru a reieșit din declarațiile ministrului bulgar de finanțe, Asen Vasilev, în timpul participării sale recente, la Salonic, la prima conferință internațională „Forum pentru Conectivitatea Europei de Sud-Est”.

Proiectul acestui coridor a fost discutat la începutul lunii octombrie și de către prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României – Nikolai Denkov, Kiriakos Mitsotakis și Ion-Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri la reședința de la Euxinograd, lângă Varna.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Vestea așteptată de fanii Scooby-Doo. Seria live-action cu celebrele personaje, lansată pe Netflix
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?