Avertisment ONU: Nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record în 2020

Avertisment ONU: Nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record în 2020
Publicat: 26/10/2021, 09:31
Actualizat: 26/10/2021, 09:43

Experţii Organizaţiei meteorologice mondiale (OMM, o agenţie ONU) trag un nou semnal de alarmă. Previziunile experţilor privind încălzirea climei sunt catastrofale. Emisiile principalelor 3 de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon (CO2), protoxid de azot (N2O) şi metan (CH4) – au atins noi cote record anul trecut.

Concentrația de dioxid de carbon, cel mai important gaz cu efect de seră, este acum cu 50% mai mare decât la începutul Revoluției Industriale, când se ardeau la foc continuu combustibili fosili. Nivelurile metanului s-au dublat din 1750. Toate gazele cheie cu efect de seră (GES) au crescut mai repede în 2020 decât media din deceniul precedent, iar această tendință a continuat în 2021, arată raportul OMM.

Criza climatică continuă să se agraveze și să trimită un mesaj „ dur ” națiunilor reunite la summitul Cop26 de la Glasgow, care se va desfășura săptămâna viitoare, potrivit șefului OMM, profesorul Petteri Taalas: „Suntem departe de drum”.

”Vom asista la o creștere a temperaturii până la sfârșitul acestui secol cu ​​mult peste obiectivele Acordului de la Paris de 1,5 până la 2 °C”

„La ritmul actual de creștere a concentrațiilor de GES, vom asista la o creștere a temperaturii până la sfârșitul acestui secol cu ​​mult peste obiectivele Acordului de la Paris de 1,5 până la 2 °C”, a spus profesorul Petteri Taalas. „Nivelurile în creștere ale GES au repercusiuni negative majore pentru viața și bunăstarea noastră de zi cu zi și pentru viitorul copiilor și nepoților noștri.”, conform The Guardian.

Arderea cărbunelui, petrolului și gazului reprezintă 66% din cauzele încălzirii globale, acestea reprezentând cea mai mare sursă de CO2 din atmosferă. În 2020, emisiile de CO2 au scăzut cu 5%, iar asta s-a întâmplat datorită restricțiilor anti-Covid. Chiar și așa, foarte multe gaze cu efect de seră au fost pompate în atmosferă, ceea ce înseamnă că restricțiile anti-Covid „nu a avut niciun impact vizibil asupra nivelurilor atmosferice de GES și ratele lor de creștere”, a spus OMM.

Aproximativ, 50% din CO2 ajunge în atmosferă, restul fiind absorbit de plante, oceane și copaci, dar OMM avertizează că aceste schimbări duc la anomalii în ecosistem. În momentul de față, pădurea Amazoniană nu absoarbe CO2, ci îl elimină, deoarece activitățile umane distrug ecosistemul amazonian.

OMM a avertizat că încălzirea globală dăunează capacității lumii naturale de a absorbi emisiile, de exemplu, Amazonul a trecut de la absorbția de CO2 la emiterea acestuia pe măsură ce incendiile de vegetație, secetele și tăierile distrug copacii.

Metanul reprezintă 16% din încălzirea globală, iar majoritatea emisiilor sale sunt cauzate de activitățile umane, cum ar fi creșterea bovinelor și producția de combustibili fosili. Metanul este un GES puternic și de durată relativ scurtă, astfel încât reducerea emisiilor are un impact rapid. Înainte de Cop26, cel SUA și UE s-au angajat să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030.

Cealaltă GES majoră este protoxidul de azot, responsabil pentru 7% din încălzirea globală. Aceste emisii provin în mare parte din utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice în agricultură și gunoi de grajd. Datele GES sunt colectate de Programul OMM de supraveghere a atmosferei globale .

„Adevăratul succes sau eșecul Cop26 va fi scris în cerul nostru sub formă de concentrații de gaze cu efect de seră. Acest raport al OMM oferă o evaluare brutală și sinceră a ceea ce a fost scris până acum. Până acum, este un eșec epic”, a spus profesorul Dave Reay, de la Universitatea din Edinburgh.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...