Avertismentul șefului CIA: E posibil ca Rusia să recurgă la arme nucleare tactice în Ucraina

Avertismentul șefului CIA: E posibil ca Rusia să recurgă la arme nucleare tactice în Ucraina
Sursă foto - CARACTER ILUSTRATIV: captură Youtube
Publicat: 14/04/2022, 22:56

Directorul CIA, William Burns, a declarat – joi – că Statele Unite nu tratează „cu superficialitate” posibilitatea ca Rusia să încerce să folosească arma nucleară tactică în Ucraina, în condițiile în care continuă să se confrunte cu dificultăți pe câmpul de luptă.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum pe plan militar, nimeni nu poate trata cu superficialitate amenințarea reprezentată de o eventuală recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a declarat șeful CIA la Georgia Institute of Technology, citat de CNN.

CIA „urmărește foarte atent acest lucru”, a spus William Burns, adăugând însă că SUA nu au văzut deocamdată niciun semn că Rusia s-ar pregăti să facă un astfel de pas.

„Am văzut unele poziționări retorice din partea Kremlinului în legătură cu trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară, dar până acum nu am văzut prea multe dovezi practice ale unor desfășurări sau dispoziții militare care să alimenteze această îngrijorare, însă urmărim acest lucru cu mare atenție”, a asigurat șeful CIA.

Totuși, William Burns avertizează că președintele rus Vladimir Putin a devenit din ce în ce mai izolat și că „apetitul său pentru risc a crescut pe măsură ce controlul său asupra Rusiei s-a întărit”.

„Cercul său de consilieri s-a restrâns, iar în acest cerc restrâns nu a fost niciodată bine să îi pui la îndoială judecata sau convingerea sa încăpățânată, aproape mistică, că destinul său este de a restabili sfera de influență a Rusiei”, a mai spus Burns.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult