Avertismentul Europol: criminalitatea organizată se extinde în UE, există pericolul ca infractorii să exploateze pandemia COVID

Redactor:
Florentina Dinu
Avertismentul Europol: criminalitatea organizată se extinde în UE, există pericolul ca infractorii să exploateze pandemia COVID
Europol. Foto: Twitter

Pandemia de coronavirus ar putea alimenta crima organizată în următorii ani în Europa, un continent aflat deja în „punctul de rupere”, a avertizat luni agenția de poliție a UE.

În raportul său, Europol a afirmat că grupurile de crimă organizată sunt din ce în ce mai susceptibile să intre în afaceri legitime lăsate vulnerabile de daunele economice cauzate de Covid-19.

Infractorii oferă, de asemenea, vaccinuri false împotriva coronavirusului și truse de testare la domiciliu, în timp ce încearcă să valorifice eforturile globale de recuperare, a declarat agenția de la Haga.

„Suntem la punctul de rupere”, a declarat directorul Europol, Catherine De Bolle, pentru AFP într-un interviu.

„O pandemie prelungită va pune presiuni puternice pe economiile europene și globale, iar o recesiune economică prevăzută poate forma criminalitatea gravă și organizată pentru anii următori”, se arată în raport.

Comerțul cu droguri în special alimentează corupția în întreaga UE, potrivit Europol.

Cantități fără precedent de cocaină sunt traficate în UE din America Latină, generând profituri de miliarde de euro” pentru infractorii din Europa și America de Sud, a spus agenția.

Puritatea cocainei sosite în Europa a fost „la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în UE”

Comerțul cu cocaină „alimentează întreprinderile criminale care își folosesc enormele resurse pentru a se infiltra și a submina economia, instituțiile publice și societatea UE”, a spus Europol.

Raidurile poliției în porturile majore ale UE, cum ar fi Anvers, Hamburg și Rotterdam, au înregistrat confiscări record, inclusiv un transport de 23 de tone de cocaină de către poliția olandeză și germană la sfârșitul lunii februarie.

Pandemia de coronavirus a crescut criminalitatea cibernetică

Însă izbucnirea pandemiei de coronavirus anul trecut a avut un impact major asupra modului în care au funcționat bandele de criminalitate organizată, a spus Europol.

Companiile slăbite de pandemie ar putea deveni o pradă ușoară pentru bandele care doresc să își legitimeze infracțiunile sau care folosesc afaceri juridice pentru activități ilegale, cum ar fi spălarea banilor, a spus Europol.

De asemenea, pandemia a văzut intrusii adaptându-se pentru a obține profit din nevoile și temerile societății.

„În primele etape am văzut o creștere a comerțului cu măști de față contrafăcute și dezinfectant pentru mâini. Acum vedem o creștere a comerțului cu vaccinuri false și truse de testare la domiciliu”, a declarat De Bolle pentru AFP.

De asemenea, pandemia de coronavirus a crescut criminalitatea informatică, deoarece restricțiile din multe țări înseamnă că oamenii trebuie să trăiască și să lucreze mai mult online, a spus Europol.

În ianuarie, poliția internațională a întrerupt EMOTET, descris ca fiind cel mai periculos instrument de malware împotriva criminalității informatice din lume, folosit pentru a pătrunde în sistemele informatice.

Frauda online a constituit acum o problemă majoră, inclusiv frauda de investiții și atacurile de phishing malware, precum și exploatarea sexuală online a minorilor, a spus agenția.

Infracționarii cibernetici ar putea, de asemenea, să lanseze „atacuri sofisticate și la scară largă împotriva infrastructurii critice pentru a accesa și fura date sensibile”, pe măsură ce lumea intră în linie.

Întrebat dacă agențiile de drept pierd pierderea luptei împotriva infractorilor, De Bolle a declarat că forțele de ordine „trebuie să se îndrepte  către acțiuni comune, noi politici și să regândească modul în care lucrăm”.

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Nou DOSAR pentru Liviu Dragnea! Ce ACUZAŢII GRAVE i se aduc acum fostului lider PSD
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Ce se întâmplă în organism dacă dormi cu televizorul pornit. Concluzia oamenilor de știință
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Pe ce dată se redeschid cinematografele din România, de fapt. Surpriză majoră pentru cinefil
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide