AVERTISMENTUL rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. Daniel David: „Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România”

AVERTISMENTUL rectorului Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. Daniel David: „Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România”
Rectorul UBB, Prof. univ. dr. Daniel David / Sursa: Blogul personal
Publicat: 07/05/2023, 16:30
Actualizat: 07/05/2023, 16:34

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), prof. univ. Daniel David, a avertizat dumincă, la Digi 24, că „ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România”.

El s-a referit la masacrul de la o școală din centrul Belgradului, de miercuri dimineață, în urma căruia 8 elevi și un paznic au fost uciși, iar alți 6 copii și o profesoară au fost răniți.

„Școala românească nu e pregătită pentru astfel de fenomene”, a declarat rectorul UBB, la Digi 24.

Daniel David a subliniat că atenția trebuie să se îndrepte spre zona de prevenție, iar rolul școlii și al familiei este esențial.

„Vedem Serbia într-o cultură similară cu a noastră, de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă. În Serbia se întâmplă ce se întâmplă și în România. Serbia se află într-o stare de emancipare, unde instituțiile sunt slăbite.

Când vii pe fondul unor instituții slabe, încă neconstruite după standarde moderne, apar astfel de lucruri. În toată lumea apar astfel de situații, important e la ce nivel le ținem și, foarte important, ce facem ca modalitate de reacție atunci când apar în general, în lume. Mi se pare că societățile democratice sunt bolnave în momentul acesta. E o boală foarte gravă, iar boala e mult mai gravă în România, în Europa centrală și de est.

Ce n-au înțeles societățile chiar mai avansate democratic e că s-a produs o ruptură fundamentală în anii 90, începutul lui 2000. Puțină lume a conștientizat că, odată cu apariția internetului am intrat în a patra revoluție industrială. Internetul a venit și a atacat într-un fel toate fundamentele democratice, având acces la internet, democrația nu mai merge neapărat pe ideea de reprezentativitate, iar încrederea și adevărul au început să fie subminate.

Sunt schimbări fundamentale care au lovit în zona aceasta democratică. Democrația spera ca accesul la internet va lovi în societățile autoritare, dar trecerea merge în zona de anarhie, nu ai înlocuit o zonă autoritară cu una democratica, însăși democrația e sub asediu și nu a fost pregătită pentru acest lucru”, a explicat el.

În opinia sa, tragedii precum cea din Serbia se pot întâmpla și în țara noastră, așa că atenția trebuie să se îndrepte spre zona de prevenție.

„Ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important e cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri, sau dacă Doamne ferește apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele. Când ai acces la arme… și la noi foarte mulți au acces la arme de vânătoare, când copiii nu mai au toleranță la frustrare, nu mai există diferența între a fi asertiv și a fi agresiv”, a spus Daniel David.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai a subliniat că atacatorul din Serbia, în vârstă de doar 13 ani, nu trebuie tratat ca o persoană normală care a avut o reacție neobișnuită:

„Cred că este o problemă psihică, cred că este vorba despre psihopatologie acolo”, a precizat el.

Daniel David a menționat și rolul părinților în a sesiza dacă sunt probleme care pot duce la astfel de comportamente ale copiilor lor, dar și specialiștii ar putea anticipa aceste probleme, dacă se fac verificări medicale periodice.

De asemenea, școala are un rol important, trebuind să fie pregătită pentru situații speciale și să țină violența la un nivel minim, cu mijloace adecvate de protecție

„Copilul trebuie să înțeleagă valorile școlii. Nu putem vorbi de nivelul 0 de violență, important e să o ținem la nivel minim cu mijloc adecvat de prevenție.

Școala românească nu e pregătită pentru astfel de fenomene. În România, schimbarea ne-a prins pe un fond educațional foarte scăzut, cu analfabetism funcțional și nivel de abandon școlar la nivel foarte ridicat. Nu suntem ca celelalte țări unde democrația se îmbolnăvește, la noi boala e mai severă. Elementul cheie e deficitul în zona de educație. Educație e antidot la zona de manipulare, de fake-news.

Dacă nu ne trezim, nu doar noi, și țările vestice, mișcarea va fi spre o zonă de anarhie. Democrația trebuie să conștientizeze riscurile și problemele și să se reîntoarcă cu măsuri prin care să își prezerve poziția în societate. Nu cred că e un sistem mai bun ca democrația vestică, dar în marile țări la care ne raportăm sunt lucruri care ne-au îngrozit”, a subliniat rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. Daniel David.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?