Avertismentul unui medic: Consumul excesiv de pepene roșu poate provoca steatoză hepatică

Avertismentul unui medic: Consumul excesiv de pepene roșu poate provoca steatoză hepatică
Publicat: 17/07/2021, 16:43
Actualizat: 17/07/2021, 16:44

Deși sunt considerate sănătoase, unele fructe nu se înscriu în lista alimentelor cu calorii moderate, iar consumul acestora în cantitate mare poate crește aportul caloric peste limită.  Medicul  diabetolog Mihaela Ene avertizează asupra celor mai iubite fructe de sezon. 

Potrivit dr. Mihaela Ene, motivul pentru care unele fructe devin periculoase pentru  sănătatea noastră este cantitatea ridicată de zahăr pe care aceste fructe o conțin.

Printre fructele care nu a trebui mâncate după ora 18.00, în cantități mai mari de 500-600 de grame, se numără pepenele,  cireșele și strugurii, a spus medicul la Digi24.

„Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime. Și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze diabetul, la fel cum oamenii se pot îngrășa mâncând fructe seara”, a spus medicul.

Citește și:  Pepenele roșu, un aliment minune. Beneficiile miraculoase ale fructului-vedetă al verii

Ce spune medicul despre persoanele cu diabet

Potrivit specialistului, și persoanele cu diabet pot mânca fructe, dar în cantități moderate.

„Pot mânca și pepene, și struguri, și banane. Mulți diabetici fug de banane, dar mănâncă mere cu kilogramele. Fiecare fruct are o concentrație de zahăr. Există fructe foarte dulci, cum sunt bananele, prunele, perele, strugurii, acestea au undeva la 20% zaharuri și ar trebui consumate per porție cu aproximativ 100-125 de grame, adică atât cât încape într-un căuș. Există fructe cu 10-12% zahăr – mere, citrice, fructele de sezon, care se consumă la 200-250 de grame per porție. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție. Două porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume”, a explicat medicul.

Mihaela Ene a mai spus că într-o zi toridă, masa de prânz poate fi constituită din două felii de pepene.

„Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă”, a adăugat ea.

Medicul recomandă fructele proaspete

Medicul spune că e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre, vitamine și minerale.

„În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe. Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, a explicat Ene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase