Prima pagină » Actualitate » Avertizare ANM: cod galben și cod portocaliu de furtuni, urmate de o răcire accentuată a vremii!/HARTA zonelor vizate

Avertizare ANM: cod galben și cod portocaliu de furtuni, urmate de o răcire accentuată a vremii!/HARTA zonelor vizate

Avertizare ANM: cod galben și cod portocaliu de furtuni, urmate de o răcire accentuată a vremii!/HARTA zonelor vizate

Meteorologii de la ANM au actualizat prognoza meteo pentru următoarele zile și anunță un cod galben și cod portocaliu de furtuni în majoritatea regiunilor, urmate de o răcire semnificativă a vremii.

În următoarele ore, începând cu sâmbătă, 26 aprilie, până la ora 23:00, vântul va înregistra intensificări considerabile în cea mai mare parte a Moldovei și în nordul Crișanei.

Vor fi rafale de 50-70 km/h și izolat chiar de 80 km/h.

Instabilitate atmosferică și averse torențiale

Aceste condiții vor afecta și alte regiuni ale țării, iar meteorologii avertizează că vremea va deveni instabilă.

În perioada 26 aprilie, ora 10:00 – 27 aprilie, ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, Transilvania, Muntenia, sudul Dobrogei, dar și în zonele montane din Carpații Meridionali și Occidentali.

Sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (cu viteze de 50-70 km/h), vijelii și căderi de grindină.

Meteorologii prognozează cantități mari de apă, de 20-25 l/mp și izolat, până la 40 l/mp în intervale scurte de timp.

Sâmbătă, între orel 14:00 și 23:00, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de furtuni în județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, dar și în zona de munte a județelor Brașov și Prahova. În aceste regiuni, vor fi averse torențiale și, în intervale scurte de timp (1-3 ore), cantitățile de apă vor ajunge la 30-40 l/mp, cu posibile acumulări de peste 50-60 l/mp.

Recomandările IGSU pentru populație

De sâmbătă seară, vremea va începe să se răcească semnificativ. În intervalul 26 aprilie, ora 23:00 – 29 aprilie, ora 10:00, temperaturile vor scădea treptat în majoritatea regiunilor țării, iar în Maramureș, Transilvania, și în nordul și centrul Moldovei, în timpul nopților, se vor înregistra minime de -3…2 grade Celsius.

Pe suprafețe mici, există riscul de brumă.

În contextul avertizărilor meteo, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face apel la populație să respecte o serie de măsuri de siguranță:

  • Evitați activitățile în spații deschise sau la înălțime pe durata manifestării fenomenelor extreme.
  • Închideți ferestrele locuințelor și ale clădirilor pentru a preveni pătrunderea vântului sau a obiectelor purtate de rafale.
  • Nu vă adăpostiți sub copaci sau în apropierea panourilor publicitare, stâlpilor sau construcțiilor fragile.
  • Asigurați evacuarea apei prin curățarea rigolelor și a șanțurilor.
  • Nu traversați cursuri de apă și nu vă apropiați de malurile acestora în cazul în care debitele cresc periculos.
  • Urmăriți permanent buletinele meteo și comunicările autorităților.

Pentru informații actualizate privind comportamentul în situații de urgență, cetățenii pot accesa platforma fiipregatit.ro și aplicația DSU, disponibilă gratuit în App Store și Google Play.

CITEȘTE ȘI:

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai. ANM: Temperaturile scad sub media normală în aceste regiuni!

Meteorologii EaseWeather anunță cum va fi vremea în iunie, iulie și august, în București. Pe ce dată vine CANICULA

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și