Avertizare cod roșu de inundații în Bihor și Cluj. Risc de viituri și în județul Alba

Avertizare cod roșu de inundații în Bihor și Cluj. Risc de viituri și în județul Alba
Avertizare hidrologică. Cod galben de inundaţii pe râuri din 9 judeţe
Publicat: 18/05/2021, 12:08

Hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații pentru județele Bihor și Cluj, unde există risc de viituri pe râurile Iad, Drăgan și Crișul Negru.

În pericol de inundații sunt localitățile aflate pe cursul râurilor mici din bazinele hidrogafice Crișul Negru, în amonte și în aval de stația Șuștiu și la zona de confluență cu râul Valea Roșie, potrivit avertizării transmise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Avertizarea cod roșu de inundații a fost emisă marți dimineață și este în vigoare până la ora 16.00.

Hidrologii atenționează că vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol.

Risc de inundații sunt și în județul Alba, aflat sub avertizare cod portocaliu până la ora 14.00. Viituri se pot produce pe râurile Arieș și Arieșul Mic, au avertizat hidrologii.

Și meteorologii au emis marți o avertizare cod galben de ploi, valabilă până la ora 23.00.

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului – în județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași -, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț, cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și izolat 35-40 l/mp, a transmis Adminsitrația Națională de Meteorologie (ANM) în avertizarea cod galben.

La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte.

Aproape toată țara este marți și sub avertizare cod galben de vânt puternic, care în unele zone poate atinge și 100 km/h.

”Vântul va prezenta intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50-60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70-80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80-100 km/h”, potrivit avertizării transmise de ANM, valabilă până la ora 23.00. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase