Avocații care au câștigat procesul cu Gabriel Resources: „TRIBUNALUL a luat în calcul provocările de mediu, sociale, culturale și economice”

Avocații care au câștigat procesul cu Gabriel Resources: „TRIBUNALUL a luat în calcul provocările de mediu, sociale, culturale și economice”
Avocații Crenguța Leaua și Ștefan Deaconu
Publicat: 09/03/2024, 22:24
Actualizat: 10/03/2024, 00:34

Casa românească de avocatură care a reprezentat Ministerul Finanțelor în procesul Roșia Montană intentat de compania Gabriel Resources a oferit, sâmbătă, primele detalii despre decizia Curții de Arbitraj de la Wahington (ICSID). Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi, dar ICSID a decis că România nu trebuie să plătească nimic, ci chiar să primească bani.

Tribunalul a respins reclamația Gabriel Resources că România ar fi încălcat tratatele de investiții cu Canada și Marea Britanie și a luat în calcul numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier.

Biroul Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) arată că, în Hotărârea Arbitrală a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI), Tribunalul a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și nu a mai luat în calcul cererile pecuniare ale Gabriel Resources.

LDDP arată că firma Gabriel Resources a susținut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatele bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, în timp ce România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială pentru proiectul minier.

Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autoritățile române și-au îndeplinit „mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanțe dificile”, arată casa de avocatură în comunicatul citat.

Astfel, după ce a respins cererea Gabriel Resources că România ar fi încălcat cele două tratate bilaterale de investiții, tribunalul nu a procedat la examinarea argumentelor părților cu privire la cuantumul daunelor, mai arată avocații români. România a fost reprezentată în arbitraj de consorțiul LALIVE și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP).

Comunicatul integral al LDDP:

Informare privind arbitrajul Gabriel Resources v. România / Hotărârea Arbitrală din 8 martie 2024

În dosarul Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) c. România (ICSID Cazul nr. ARB/15/31) Tribunalul Arbitral a pronunțat Hotărârea Arbitrală în data de 8 martie 2024. Printr-o decizie luată cu majoritate, tribunalul a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României.

Tribunalul a fost compus din Prof. Pierre Tercier (președintele Tribunalului), Dr. Horacio A. Grigera Naón și Prof. Zachary Douglas. Această decizie pune capăt procedurii arbitrale care a fost inițiată de Gabriel Resources în iulie 2015. Pe parcursul arbitrajului, părțile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri și au participat la două audieri principale, una între 2 și 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, și una între 28 septembrie și 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice și de cuantum.

Gabriel Resources a susținut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatul bilateral de investiții Canada-România și tratatul bilateral de investiții Regatul Unit-România, inclusiv obligația de a nu expropria investițiile fără despăgubiri.

Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi și, ca răspuns, România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială pentru proiectul minier.

Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autoritățile române și-au îndeplinit „mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanțe dificile”.

După ce a respins cererea Gabriel Resources’ că România ar fi încălcat cele două tratate bilaterale de investiții, tribunalul nu a procedat la examinarea argumentelor părților cu privire la cuantumul daunelor.

Hotărârea Arbitrală va fi publicată pe website-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI), odată ce informațiile confidențiale sunt anonimizate în hotărâre.

România a fost reprezentată în arbitraj de consorțiul LALIVE și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP). Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny și Noradèle Radjai. Alți membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey și Baptiste Rigaudeau. Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguta Leaua și i-a inclus pe Prof. Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Soare-Filatov, Corina Tanase, Aurora Damcali, Marius Grigorescu și Raluca Popa. Echipa a mai inclus, temporar, și pe Mihaela Maravela și Andreea Piturca.

„Guvernul României s-a confruntat, de-a lungul ultimelor decenii, cu o situație deosebit de complexă în ceea ce privește proiectul Roșia Montana. A fost nevoie de atenție atât pentru dezvoltarea socio- economică a regiunii cât și pentru protecția mediului și respectarea tuturor cerințelor administrativ -procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect. Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate și a respecta atât drepturile investitorilor cât și cele ale cetățenilor României. Suntem încântați să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înțeles situația și argumentele prezentate de noi în apărarea României și a ajuns la o decizie care confirmă că România a și-a respectat obligațiile față de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecție reciprocă a investițiilor. Suntem recunoscători reprezentanților autorităților centrale și locale care ne-au sprijinit pentru a colecta informațiile relevante, celor care au depus mărturie în dosar, precum și experților legali și tehnici; cu toții ne-au creat posibilitatea de a prezenta în mod corect situația de fapt în fața tribunalului arbitral. Suntem mândri și fericiți că, după un arbitraj care a durat aproape 9 ani, am putut obține, ca rezultat al acestor imense eforturi de echipă, un rezultat prin care am evitat ca cetățenii României să suporte o povară bugetară de peste 6 miliarde de USD”, declară prof. Leaua, comentând rezultatul.

Dr. Heiskanen afirmă: „Dreptatea a prevalat. Aceasta este pentru numeroșii oficiali și funcționari publici din România, pentru sprijinul constant și munca serioase depuse de ei, și pentru locuitorii din Roșia Montana; am fost onorați să fim în serviciul lor”.

„A fost într-adevăr o onoare și o mare satisfacție să vedem cum România poate acum să își aloce fondurile publice către probleme mai sustenabile și importante decât despăgubirile de 6 miliarde USD cerute de un investitor străin”, adaugă Matthias Scherer.

LALIVE și LDDP au obținut anterior pentru România victoria în cinci alte arbitraje privind investițiile străine, inclusiv Rompetrol împotriva României și Micula et al. împotriva României, în care au fost respinse pretenții de peste 3 miliarde de euro împotriva României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...