Avocații chirurgului Octavian Mazilu, după ce acesta a fost arestat preventiv: ”Organele de urmărire penală confundă informarea publicului cu manipularea sa” / ”Vinovăția sau nevinovăția vor fi stabilite în urma unui proces”

Avocații chirurgului Octavian Mazilu, după ce acesta a fost arestat preventiv: ”Organele de urmărire penală confundă informarea publicului cu manipularea sa” / ”Vinovăția sau nevinovăția vor fi stabilite în urma unui proces”
Publicat: 08/06/2022, 10:14
Actualizat: 08/06/2022, 10:52

Chirurgul Octavian Mazilu, șeful secției de Oncologie a Spitalului Municipal din Timișoara, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de luare de mită.

Avocații care îl reprezintă pe cunoscutul medic spun, pe de altă parte, că acestuia i s-a încălcat dreptul la ”prezumția de nevinovăție”, dat fiind faptul că organele de anchetă ar fi făcut publice informații din dosar care pot avea ca rezultat o ”manipulare” a publicului.

Potrivit acestora, s-a prezentat doar o singură ”versiune” a situației, ceea ce încalcă ”principiile de denaturat ale dreptului”.

”Organele de urmărire penală continuă o practică demarată cu ceva vreme în urmă şi confundă informarea publicului cu manipularea sa. Prezentarea în faţa publicului doar a unei versiuni, comode pentru organele de anchetă, fără a permite celui acuzat să îşi prezinte poziţia nu reprezintă informarea publicului. Reprezintă o instigare a publicului de a considera vinovată o persoană, pe care principii de nezdruncinat ale dreptului ne obligă să o considerăm nevinovată”, au precizat avocaţii medicului Octavian Mazilu

“Într-o societate democratică, rolul autorităţilor statului este acela de a proteja drepturile fundamentale ale persoanei”

Avocații medicului Mazilu – chirurg cu o experiență de decenii – reamintesc, totodată, că autoritățile statului – într-o societate democratică – au tocmai rolul de a ”proteja drepturile fundamentale” ale oricărei persoane, iar dreptul la un proces echitabil nu poate fi încălcat.

Doar în urma unui astfel de proces echitabil poate fi stabilită vinovăția sau nevinovăția unei persoane, până la momentul respectiv aceasta beneficiind de prezumția de nevinovăție.

“Într-o societate democratică, rolul autorităţilor statului este acela de a proteja drepturile fundamentale ale persoanei şi de a asigura tuturor un proces echitabil. Dacă presa nu poate fi acuzată că utilizează informaţiile oferite de autorităţi, acestea din urmă au obligaţia constituţională de a se abţine de la orice act care ar putea afecta drepturile persoanelor acuzate penal.

Vinovaţia sau nevinovăţia domnului Mazilu vor fi stabilite în urma unui proces. La acest moment, el trebuie considerat nevinovat. Dacă comiterea unor infracţiuni de către acesta este incertă, cariera sa de zeci de ani, în care a salvat sute sau mii de oameni, în care a educat sute de viitori medici, este o certitudine”, au mai declarat reprezentanţii casei de avocatură care îl reprezintă pe Octavian Mazilu.

Sorin Grindeanu: ”Îmi doresc ca Tavi Mazilu să îşi dovedească, în instanţă, nevinovăţia”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a declarat că medicul Octavian Mazilu – fost manager al Spitalului Municipal din Timișoara și, în prezent, șef al Secției de Chirurgie Generală Oncologică – trebuie să își dovedească nevinovăția în instanță, doar judecătorii fiind aceia care vor decide.

Reacția lui Sorin Grindeanu survine unui comunicat al Partidului Național Liberal (PNL), reprezentanții acestuia solicitând un punct de vedere referitor la această situațiE, în contextul în care medicul Octavian Mazilu este și vicepreședinte al Partidului Social Democrat (PSD).

”Am văzut comunicatul PNL, n-am comentat niciodată chestiunile acestea. Îmi doresc ca Tavi Mazilu să îşi dovedească, în instanţă, nevinovăţia. Altceva, n-am ce să comentez. Îmi doresc acest lucru, ca şi cunoscut, îl ştiu de foarte mulţi ani, ca prieten până la urmă, dar instanţa o va decide, asta nu poate să o spună nici Grindeanu, nici Nica, nici PNL, nici PSD. Ca prieten am spus ce mi-aş dori, să îşi dovedească nevinovăţia”, a declarat Sorin Grindeanu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...