Avocatul lui Alexei Navalnîi și presiunile la care este supus în sistemul judiciar CONTROLAT de Putin: ”Îmi este frică, dar nu voi renunța!”

Avocatul lui Alexei Navalnîi și presiunile la care este supus în sistemul judiciar CONTROLAT de Putin: ”Îmi este frică, dar nu voi renunța!”
Publicat: 10/11/2023, 11:46
Actualizat: 10/11/2023, 11:50

După arestarea a trei dintre avocații care l-au reprezentat, în timp, pe disidentul rus Alexei Navalnîi, avocatul Leonid Solovyov din Moscova spune că trăiește un sentiment constant de teamă, însă nu va renunța să reprezinte interesele celui mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin.

Navalnîi este condamnat la 19 ani de închisoare pentru activități pe care autoritățile de la Moscova le-au etichetat drept ”extremiste”, iar arestarea avocaților săi – spun membrii echipei lui Alexei Navalnîi – nu este decât o altă încercare de a-l izola definitiv pe acesta.

Avocatul Leonid Solovyov este convins că lucrurile nu se vor schimba în bine, în viitorul apropiat, în Rusia lui Vladimir Putin, dar spune ferm că teama nu-l poate împiedica să muncească și să îl apere pe Navalnîi, în pofida tuturor șicanelor de care are parte în relația avocat-client.

”Arestarea a trei avocați care îl reprezintă pe liderul opoziției , Alexei Navalnîi, în această lună, a fost un șoc pentru cei care își fac griji cu privire la statul de drept în Rusia. Un al patrulea a fugit din țară.

Sunt convins că aceste arestări sunt un produs al campaniei statului împotriva lui Navalny, mai degrabă decât împotriva avocaților în mod specific. Dar ei (n.red. – avocații) încă semnalează că se găsesc într-o poziție din ce în ce mai vulnerabilă.

Ei nu mai primesc protecție specială din partea statului sau, și mai regretabil, din partea Federației Baroului , care ar trebui să-i protejeze. M-am confruntat cu aceste cunoștințe când am fost abordat să-l apăr pe Navalnîi. Desigur, mi-a fost teamă când mi s-a oferit postul. Și încă îmi este frică”, mărturisește avocatul lui Alexei Navalnîi.

„Avocații din cauze penale se confruntă cu obstacole în obținerea informațiilor și probelor de care au nevoie pentru a-și apăra clienții”

Realitatea instanței moderne din Rusia prezintă trei probleme cheie pentru avocați, precizează avocatul lui Alexei Navalnîi.

„În primul rând, perioada lungă de timp, prelungită în mod obișnuit, dintre o arestare și un proces înseamnă că nu există aproape nicio posibilitate de a se asigura o eliberare anticipată. Există cazuri de astfel de eliberări, dar sunt rezultatul norocului mai degrabă decât al muncii excelente a unui avocat (deși sunt sigur că avocații argumentează întotdeauna cu pricepere pentru eliberarea clientului lor, chiar dacă argumentele lor sunt ignorate de instanță).

În al doilea rând, avocații din cauze penale se confruntă cu obstacole în obținerea informațiilor și probelor de care au nevoie pentru a-și apăra clienții. Organizațiile și oficialii sunt obligați prin lege să răspundă în termen de 30 de zile la cererea unui avocat de probe. Această perioadă este prea lungă, fără sentiment de urgență. Solicitările sunt ignorate deoarece sancțiunea pentru ignorare este neglijabilă și mulți oameni pur și simplu nu simt obligația de a răspunde.

În al treilea rând, în general, instanța nu este dispusă să acorde apărării un proces echitabil. Deoarece nu există reguli speciale pentru evaluarea probelor, instanța este înclinată să caute argumente care să distrugă poziția apărării, mai degrabă decât să supună ambelor părți unei evaluări adecvate”, dezvăluie avocatul.

”Numai după ce ne vom putea exercita din nou drepturile fără teamă, putem vorbi despre construirea unei societăți mai drepte și mai libere. Nu putem să devenim mulțumiți și să privim ce se întâmplă așa cum am privi un film”

Avocatul Leonid Solovyov

”Nu am mai văzut așa ceva până acum”

Statul a creat un mediu ostil pentru avocați, punctează avocatul lui Alexei Navalnîi, spunând că drepturile lor sunt încălcate în mod regulat.

”Personal, am fost bătut de ofițerii de la unitatea de poliție Grom («Tunet») a Ministerului de Interne în 2021.

În timpul arestărilor în masă la protestele de stradă din ultimii ani, avocaților li s-a interzis să intre în secțiile de poliție pentru a-și ajuta clienții. Numărul mare de restricții impuse muncii lor nu le permite să protejeze pe deplin drepturile și interesele legitime ale clienților lor.  Închisorile rusești sunt în general locuri neplăcute pentru avocați. Dar atmosfera din colonia închisorii unde se află Navalnîi este la un nivel cu totul nou.

Documentele mele sunt strict controlate și există cenzură constantă. Acest lucru nu afectează doar documentele transmise către și de la clientul meu, ci chiar și însemnările mele personale, care îmi sunt luate pentru ca autoritățile să poată face copii. Nu am mai văzut așa ceva până acum. Acest lucru, desigur, trebuie schimbat. Dar nu sunt foarte optimist cu privire la șansele de a schimba ceva.

Când am hotărât dacă să preiau acest caz, am încercat să-l analizez din principiile profesiei noastre. Cazul este interesant. Am ocazia și timpul să ajut, precum și experiența necesară. Deci de ce ar trebui să refuz? Simt că acesta este un caz care definește valoarea mea ca profesionist etic. În niciun caz nu i-aș condamna pe colegii care ar fi refuzat să-l apere pe Navalnîi din grija pentru propria lor siguranță.

Așa sunt vremurile în care trăim. Dar mi-am dat seama că, dacă refuzam să-l apăr pe Navalnîi, asta însemna sfârșitul profesiei mele, deoarece aș fi eșuat în susținerea jurământului pe care l-am depus”, încheie avocatul Leonid Solovyov.


Citește și:

Un cetățean român care lupta pentru Ucraina A MURIT PE FRONT. Mesaj emoționant al iubitei sale: ”Ești eroul meu”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?