Controalele inspectorilor ANPC, în azilele din țară, s-au lăsat luni seara cu apeluri la 112 și cu pensionari relocați în grabă dintr-un cămin care funcționa ilegal și care a fost închis de inspectorii Protecției Consumatorului din cauza condițiilor greu de descris în care funcționa. Unul dintre bătrâni chiar a decedat în ambulanță, în drum spre spital, după cum ne-a relatat șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone.
Un azil de bătrâni din Ilfov, închis de inspectorii ANPC, a fost redeschis fără aprobarea autorităților și funcționa în aceleași condiții în care se afla atunci când a fost închis de către organele de control. Acestea au găsit medicamente expirate de ani, care erau administrate bătrânilor, iar proprietarul, ca să nu fie verificat în calitate de persoană juridică, avea domiciliu flotant la adresa în care erau ținuți vârstnicii, a declarat, pentru Gândul, Cristian Popescu Piedone.
„250 de cămine, pe întreaga țară, raportat la data care s-a publicat deja comunicat. în data de 15 februarie. Aseară a fost o acțiune legată de cât de incidentul de din Ilfov cu sunat la 112, luată o bătrână de la locație, iar cei de la MAI au anunțat că e locația pe care noi am închis-o. S-a alertat prefectul, toate instituțiile abilitate, DSP, Jandarmeria, SICE…
Era căminul ăla din Voluntari, era omul ăla nervos care nu lăsa să permită, nu a un a venit iar jantarii au realoca pe trei, nu știu unde i-a dus, ce locații ale lui și aseară în baza acestui deces, în drum spre spital, al bătrânei, s-a constatat că ar fi locația de la aceeași adresă unde era suspendată activitatea pentru că acel om este persoană fizică, n-are nicio autorizație, document, SRL care să-i ofere dreptul să practice asemenea servicii.
Când s-a intrat, erau, din 11 găsiți după 15 februarie, mai erau opt, inclusiv persoana decedată. La care inspectorii ANPC, cu organele abilitate, au intrat în camin și au constatat: cel mai grav lucru e medicamentele expirate care de peste 3 ani de zile, doi-3 ani de zile cu dată de inspirare minimă și peste 3 ani care era depășit, pe noptierele și într-un micro-depozit aflat în pod, o cantitate însemnată de medicamente expirate de tot felul, de la, eu știu, injecții până la ultima pastilă.
Pe urmă condițiile în care erau din nou ținuți. Șmecheria era că el își făcuse, pentru acei bătrâni, domiciliu de flotant la adresa respectivă, spunând că ei locuiesc acolo. Era persoană fizică, repet, fără niciun asistent medical, fără nicicum să prescrie mediu medicamentele alea.”
Proprietarul azilului care funcționa ilegal le făcuse bătrânilor viză de flotant, ca să spună că acela le este domiciliul. De asemenea, încasa de la aceștia diverse sume fără să aibă vreun document în baza căruia să aibă dreptul.
„El era cu o cruce mare la gât și era trimisul lui Dumnezeu să vindece bolnavii. De fapt era, pot să zic, un azil de exterminare a bătrânilor și asta nu e numai neapărat inconștiența lui, ci și inconștiența deținătorilor acestor familii care și-au uitat părinții, care nu-i interesează condițiile sau dacă e într-un cadru legal.
El încasa, și aici cei de la SICE, de la Combaterea Criminalității Economice, au arătat că nu exista, nu există nimic. Încasa chirie, încasa banii pe prestația că i-ar administra, venea câte un asistent din când în când, de-ăla ieșit la pensie de 50 de ani, care scria nu și nu vedea medicamentele El avea medicamentele în depozit pe care le administra bătrânilor. Nu mai spun de mâncare, nu mai spun de date de identificare, ce mâncare, ce nu mai ne băgăm în amănunte, că nimic nu corespundea realității”, a mai declarat Cristian Popescu Piedone, pentru Gândul.
CITEȘTE ȘI: