BAC 2025 | Avem subiectele de la limba și literatura română. Subiectul la care s-au încurcat mulți elevi.
Update 10 iunie (15:00). Vezi AICI rezolvarea subiectelor de la Limba și Literatura Română și baremul de corectare al primei probe de la Bacalaureat.
Update 10 iunie (12:00). Prima probă scrisă la BAC 2025 s-a încheiat! De asemenea, avem și primele imagini cu subiectele pe care candidații le-au avut de rezolvat, în această sesiune. Un subiect la care s-au încurcat mulți elevi ar fi cel în care trebuiau să prezinte relația dintre două personaje într-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă sau lui Ioan Slavici.
Subiect Limba si Literatura Română – BAC 2025 pag. 1/2
Subiect Limba si Literatura Română – BAC 2025 pag. 2/2
Update 10 iunie (11:15). În spațiul public, a apărut o imagine în care este prezentat subiectul al II-lea, la proba scrisă la Limba și Literatura Română. Potrivit informațiilor, imaginea, care ar fi fost efectuată într-un centru de examen din județul Cluj, a ajuns „scursă” pe internet, arată Edupedu.ro.
La o privire mai atentă asupra acestei imagini (vezi mai jos), se poate observa că la cel de-al doilea subiect, candidații au avut un text din G. M. Zamfirescu, „Domnișoara Nastasia”. Candidații ar fi avut de rezolvat o cerință legată de rolul notațiilor autorului pe un text dramatic.
Ce ar fi picat la subiectul al II-lea, la proba de Limba și Literatura Română
Update 10 iunie (10:30). Începând cu ora 10.30, candidaților li se permite ieșirea din sălile de examen, după predarea foilor de lucru. Examenul scris se va finaliza la ora 12:00.
Update 10 iunie (09:50). În spațiul public se vehiculează că elevilor le-ar fi picat la alegere, la cel de-al treilea subiect, Ion Creangă sau Ioan Slavici. Ar avea de rezolvat o caracterizare a unui personaj dintr-o operă literară, conform Stirileprotv.ro. Până în acest moment, însă, informația nu a fost verificată. Candidații pot părăsi sălile de examen abia după ora 10:30.
Update 10 iunie (09:00). A început proba scrisă.
Update 10 iunie (08:30). Absolvenților li se permite accesul în sălile de examen, în vederea susținerii probei scrise la Limba și Literatura Română.
La Bacalaureatul la Limba și Literatura Română din iulie 2024, elevii au comis numeroase „perle”, iar cineva a ajuns chiar să scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!”.
La prima proba scrisă a Bac-ului s-au înscris în 2024 peste 134.000 de absolvenți de liceu.
La subiectul al III-lea, cerința a fost să redacteze un eseu despre particularitățile celebrei nuvele „Moara cu Noroc”, scrisă de Ioan Slavici.
În funcție de profilul liceului, unii elevi au avut de caracterizat un personaj din această operă.
Subiectele cu grad mediu de dificultate au generat însă numeroase „perluțe”.
Avem aici doar câteva exemple elocvente:
Iată ce le-a picat elevilor la Limba și literatura română, proba scrisă, la Bac-ul din 2024.
Primele două subiecte sunt identice atât la profilul real, cât și la uman, singura diferență între examene fiind ultimul subiect, unde diferă tema eseului.
În partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.
Elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.
La ultimul subiect, cel mai complex al examenului de Bac, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici.
Elevii de la profilul uman au avut de elaborat caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc”.
Elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”.
La subiectul al doilea s-a cerut rolul notațiilor autorului într-un text dramatic.
Elevii au avut de scris un eseu de 400 de cuvinte cu particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
Textul suport pentru Subiectul I este din Gabriel Dimisianu, volumul Amintiri și portrete literare.
Elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”.
Candidații au trebuit să scrie despre rolul notațiilor autorului într-un text dramatic.
Elevii au trebuit să scrie un eseu de 400 de cuvinte cu particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
Varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română la Bac 2024 a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9.00, ora la care au fost primite subiectele (în condițiile în care elevii termină probă la ora 12.00).
În paginile ce păreau fotografiate cu o cameră „ascunsă”, pe care o persoană ar fi încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, subiectele la Română apăreau cu watermark-ul „Gorj-2783”.
Potrivit Ministerului Educației, acesta este calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie:
„Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/comisia Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), sunt așteptați să participe circa 108.000 candidați (peste 94.400 de candidați din promoția curentă și peste 13.800 de candidați din seriile anterioare). Aceștia vor susține toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate”, transmite Ministerul Educației.