Bani „de formă” pentru Pasajul Doamna Ghica. Primăria Capitalei a acordat un împrumut către Trustul de Clădiri Metropolitane, dar are conturile blocate | GALERIE FOTO

Publicat: 18/05/2022, 12:03

Primăria Capitalei ar urma să acorde Trustului de Clădiri Metropolitane un împrumut de 20 de milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, miercuri, într-o ședință extraordinară a Consiliului General al Municipiului București. Banii ar urma să fie folosiți la continuarea proiectelor „Doamna Ghica” sau „Prelungirea Ghencea”, însă, PMB nu-i poate acorda, deocamdată, pentru că are conturile blocate.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului aprobat marți în ședința extraordinară CGMB, Trustul de Clădiri Metropolitane a solicitat pe data de 20 aprilie acordarea împrumutului de 20 de milioane de lei de la Primăria Capitalei.

Banii sunt necesari pentru continuarea Pasajului Doamna Ghica, mai ales că a fost finalizată procedura de achiziţie a tablierului metalic, iar, conform clauzelor contractuale, Trustul de Clădiri Metropolitane trebuie să achite executantului un avans de 15%, respectiv 4.000.000 de lei. Începând cu luna iulie, executantul va efectua primele livrări ale tablierului, iar societatea va avea nevoie de lichidităţi pentru a achita contravaloarea acestora, urmând ca decontul către municipalitate să se realizeze după recepţionarea în şantier a materialelor.

„Prin urmare, până la decontarea materialului de către Municipiul Bucureşti, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA trebuie să asigure plata către executant a tronsoanelor livrate, astfel încât să nu existe blocaje şi întârzieri în execuţie. În acest sens, societatea are nevoie de un disponibil de 8.000.000 lei pentru a asigura plăţile către executantul tablierului, până la momentul aprobării situaţiilor de lucrări de către Municipiul Bucureşti şi decontarea acestora către societate”, se arată în raportul de specialitate al proiectului aprobat miercuri.

Costică Constanda a blocat conturile PMB

Totuși, Municipalitatea nu poate acorda acești bani, pentru că are conturile blocate în urma litigiului cu omul de afaceri Costică Constanda. Practic, până nu se deblochează conturile PMB, Trustul Metropolitan nu va putea plăti tablierul către executant.

În ceea ce privește criza provocată de neplata despăgubirii către Constanda, surse din PMB au precizat pentru Gândul că în prezent „au loc negocieri intense” între cele două părți.

Lucrările la Doamna Ghica au fost sistate din lipsă de bani

Pasajul de la Doamna Ghica a fost realizat de fosta administrație în proporție de 40% iar termenul de finalizare a proiectului era luna mai 2021.

Lucrarea este executată de Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane, iar valoarea contractului de pentru aceste lucrări este de circa 110 milioane lei fără TVA. Lucările au fost sistate și la finalul anului 2020, din lipsă de fonduri.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult