Prima pagină » Actualitate » BEC a decis ce se întâmplă cu postările de susținere ale candidatului favorit la prezidențiale

BEC a decis ce se întâmplă cu postările de susținere ale candidatului favorit la prezidențiale

BEC a decis ce se întâmplă cu postările de susținere ale candidatului favorit la prezidențiale

Potrivit Biroului Electoral Central, o persoană care postează pe una dintre platformele online, chiar dacă e vorba despre o pagină personală, materiale de propagandă electorală, în mod repetat și preponderent, atunci aceasta devine actor politic care poate influența electoratul. Prin urmare, are obligația să-și eticheteze articolele respective, pentru atenționare, cu scopul informării corecte a publicului. 

BEC a transmis o informare prin care face diferența între un material de promovare electorală și unul care se referă la situaţiile în care materialele postate pe o rețea de socializare fac referire la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu pe care le are sau le-a avut candidatul. Practic, acesta nu se consideră un îndemn direct ori indirect de a vota ori de a nu vota și nu califică respectivele materiale drept materiale publicitare politice.

”Legislaţia în materie electorală statuează că BEC soluţionează plângerile privind campania electorală online şi, în cazul în care constată că materialele reclamate au conţinut ilegal, emite către marile platforme, decizii de înlăturare a acestora.

BEC precizează că un proces electoral corect implică, printre altele, un echilibru just între libertatea de exprimare, inclusiv dreptul unei persoane de a avea opinii politice, şi garantarea că informaţiile şi mesajele promovate se circumscriu dezideratului prevenirii acţiunilor de manipulare şi dezinformare a alegătorilor”, reiese din comunicatul BEC.

BEC a reglementat, în același document și situația comunicărilor jurnalistice în perioada campaniei electorale.

”În acelaşi timp, BEC subliniază că atât comunicările care se înscriu în limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului cât şi opiniile publice exprimate în nume personal, în mediul online, de către persoane fizice care nu sunt actori politici, sunt componente esenţiale ale dreptului la informare, respectiv ale dreptului la liberă exprimare, astfel că în niciuna din situaţiile circumscrise acestor ipoteze şi deduse analizei BEC nu a fost dispusă măsura înlăturării materialelor postate”, reiese din același document.

CITEȘTE ȘI:

 Dumitru Borțun: Sub această pălărie de suveraniști se ascund tot felul de specii. Dacă ar câștiga un suveranist, ar fi prăpăd

POLITICĂ Alt deputat părăsește AUR. Robert Alecu a anunțat marți că devine neafiliat

A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele