Prima pagină » Actualitate » Dumitru Borțun – Cum ieșim din impas? „Ai aflat! Cu Ionuț Cristache”

Dumitru Borțun – Cum ieșim din impas? „Ai aflat! Cu Ionuț Cristache”

15:55

Bolojan, "starleta" momentului

A fost omul momentului și este, în continuare. A salvat o situație. Avem, în sfârșit, alegeri.

15:49

Trebuie să ne întoarcem la educație

Trebuie să ne întoarcem la educație. Cu niște oameni cu capul pe umeri și cu picioarele pe pământ.

Avem foarte mult de lucru și avem nevoie de echipe de specialiști și de oameni de caracter.

A încercat să răstoarne masa Clotilde Armand la Sectorul 1, cu mafia gunoaielor; Nicușor Dan cu mafia imobiliară, dar a avut și curajul să ia taurul de coarne și să facă lucruri care nu se văd. Toți primarii dinainte de Nicușor Dan au pus panseluțe.

15:42

Democrația este în criză

Suntem pe marginea prăpastiei. Suntem la o răscruce. Democrația este în criză. Sub această pălărie de suveraniști se ascund tot felul de specii. Ies de la lumină nici nu știi de unde ies. Dacă ar câștiga un suveranist, ar fi prăpăd. Soluția e în viitor, nu în trecut. Soluția este să perfecționăm actualele instituții.

15:37

Rămâneți cu ceva din campania asta?

De-aia există depresie și disperare.

Faptul că acești algoritmi, care sunt calcule matematice, i-a lăsat cu gura căscată: frontul ideologic, politic și juridic. Nu avem codificat etic noul domeniu. Ce e bine și ce rău.

De-aia nu poți să-i iei pe – ăștia că au încălcat legea, pentru că nu există nicio lege.

S-au agățat de niște argumente puerile pentru a salva democrația. Au crezut c-o salvează. De multe ori, pentru a salva democrația trebuie să aplici metode nedemocratice. Aici e marea greșeală.

15:32

Românul e sensibil la un anumit mit: mitul vârstei de aur

Românul e sensibil la un anumit mit: mitul vârstei de aur, care vine de la Hesiod/Grecia Antică(Munci și zile). Ce fericiți erau grecii înainte de apariția statului.

Orice popor care se simte neputincios se retrage în acest trecut imaginar. Asta dă o tendință foarte greșită, pentru că e utopică.

Glorificăm un trecut imaginar și pe care dacă îl considerăm imaginar, pățim ce-au pățit iranienii în ’77, pe vremea lui Ruhollah Musavi Khomein.

15:27

A apărut un element absolut nou

A apărut un element absolut nou: capacitatea tehnologică de-a influența mase mari de oameni, prin intermediul mass-media, rețelele sociale și boți, troli, influențarea influencerilor.

Se face de mult în marketingul comercial.

Până acum, marketingul se făcea segmentându-se piața și erau chiar plasate în anumite intervale orare pentru a-i găsi acasă. La ora actuală, s-a ajuns cu targetarea până la nivel de individ.

Minte-mă, dar minte-mă frumos!

15:24

Așa e și dl Crin Antonescu. Le are pe toate

Așa e și dl Crin Antonescu. Le are pe toate. Albul nu e lipsă de culoare, e toate culorile.

Se raportează cu rezervă, scepticism, scârbă. O mare parte a votului din 2024 a fost antisistem, împotriva unui sistem politic care este o mostră de ipocrizie, minciună, manipulare și lipsă de onestitate. Toate la un loc, unui om care nu a luat-o razna, îi produc scârbă.

15:22

Sunt copii, sunt infantili

Când ai greșit și ți-ai dat seama c-ai greșit, dar prea târziu, începi să reacționezi ca o ființă irațională. Îi cunosc pe majoritatea și sunt oameni de calitate, cu carieră, s-au realizat pe cont propriu.

Au multe idei frumoase pentru un viitor al României. Mulți dintre ei sunt copii, sunt infantili.

Iată care e problema! Dintre ei, din punct de vedere organizatoric și politic, sunt nepregătiți.

Acest infantilism îl văd în doze diferite la toate partidele.

15:20

Elena Lasconi vs USR

Nu știu dacă este o victimă a misoginismului românului cât a luptei de putere din interiorul partidului. Când ești un miel în mijlocul unei haite de lupi, ce șanse poți să ai?

Ori o convingeai să renunțe din timp, ori n-o mai susțineai.

15:15

Cât de independent este...

Independența lor reală sau imaginară/falsă.

Este vorba despre motivația care-i face să intre în cursă: de dragul banilor.

Sunt scoși în față de către niște structuri. Niște centre de putere bine organizate și funcționale care promovează anumite obiective: politic, economic, infrastructură.

Nicușor Dan este genul de matematician care are o problemă, vrea s-o rezolve și caută soluția corectă. Nu-l interesează celelalte probleme. Un matematician poate fi foarte bun pe relația cu sarcina dar nu pe relația cu semenii.

15:11

Dacă în realitate nu găsești nimic bun, te refugiezi în legendă, în basme

Există un val de instabilitate care, la nivelul populației, se resimte ca o lipsă de control, la nivel urban, avem depresie…Dacă în realitate nu găsești nimic bun, te refugiezi în legendă, în basme.

15:09

Clasa politică vine tot din școală

De-aici trebuie început, de la o educație performantă.

Clasa politică vine tot din școală. Pentru că nu am avut instituții destul de puternice pentru a-și impune grilele de evaluare.

15:05

Cu ce trebuie început?

Există o luminiță, undeva: Ministerul Educației. Daniel David. Este un analist onest. Este un om altfel decât ceilalți și de aceea mă bucur că-l avem.

A coordonat o cercetare de ani de zile, pe spații largi și a folosit mijloacele științifice de cercetare: „Psihologia poporului român”.

14:07

Proiect înseamnă obiective

Proiect înseamnă obiective: scopuri măsurabile, care au termen de realizare, care înseamnă strategie, gândire în viitor, ideal. Dacă nu le avem pe-astea, n-avem proiecte.

Oamenii care n-au proiect trăiesc într-un prezent continuu, ca animalul.

Invitatul emisiunii este Dumitru Borțun, doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA. 

Dumitru Borțun predă cursurile: „Analiza discursului public”, „Semiotică. Teorii ale limbajului”, „Etică în comunicare” şi „Responsabilitate socială corporativă”. În 2009, Alianța Națională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANSOC l-a premiat cu titlul de Profesor Bologna, acordat profesorilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”.

În 2015, a primit titlul de „Personalitatea anului 2015”, acordat de Revista Legal Point pentru „promovarea valorilor morale în tehnicile de comunicare”, iar în 2017, Diploma de Excelenţă „Integritate, Bună Guvernanţă şi Responsabilitate Socială”, acordată de Eurolink – Casa Europei.

În 2021, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, categoria Cercetare științifică, „în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută de-a lungul întregii activități la promovarea culturii și a identității naționale românești”.

În 2023, Asociația pentru Dialog și Valori Universale i-a acordat Premiul „Pace și Dialog”, pentru acțiunile prin care a contribuit la „dezvoltarea dialogului și toleranței în societate”.

A publicat peste 160 de studii, articole şi interviuri în volume colective, publicaţii de specialitate şi cultură. Este autorul cărților Bazele epistemice ale comunicării (Ars Docendi, 2002), Relaţiile Publice şi noua societate (Tritonic, 2005, 2012), Responsabilitatea socială corporativă: de la relaţii publice la dezvoltare durabilă, coordonator (Tritonic, 2012), Bazele epistemice ale comunicării – ediţia a II-a, revizuită şi adăugită (Tritonic, 2013), Mareea neagră: limba română sub asediu. Greşeli de exprimare în mass media din România (Tritonic, 2015). Unele lucrări pot fi văzute la https://spidd.academia.edu/DumitruBortun, precum și la https://www.researchgate.net/profile/Dumitru_Bortun.

Este membru în consiliul de redacţie al mai multor publicaţii de specialitate, precum şi în comitetul ştiinţific al unor conferinţe internaţionale. Din 2016 este preşedintele Comitetului de organizare al Conferinţei Internaţionale Semiosis in Communication,organizată o dată la doi ani de SNSPA, în colaborare cu International Association for Semiotic Studies – IASS.

Este membru fondator al Asociaţiei Române de Relaţii Publice – ARRP (din 1995). Adunarea Generală din 2 martie 2005 l-a ales Preşedintele ARRP, funcţie pe care a deţinut-o până în mai 2008. În prezent este Preşedintele Juriului de Onoare al ARRP. Totodată, este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Formatorilor în Comunicare – AFCOM (din 2007).

 

Emisiunea poate fi urmărită pe Facebook și YouTube Gândul.

CITEȘTE ȘI:

ION CRISTOIU: Planul este un guvern de uniune națională, cu USR în componență și cu Bolojan premier

Adrian Năstase: „Am fost obișnuiți să mergem pe pilot automat. Nu ne-am pus mari probleme în legătură cu politica externă”

A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și