Beny Steinmetz, în aceeași situație ca Săvulescu. Miliardarul reținut în Grecia se află sub control judiciar până la decizia autorităților elene și a plătit o cauțiune de 5.000 euro

Beny Steinmetz, în aceeași situație ca Săvulescu. Miliardarul reținut în Grecia se află sub control judiciar până la decizia autorităților elene și a plătit o cauțiune de 5.000 euro
Miliardarul Beny Steinmetz | Foto Profimedia Images
Publicat: 08/12/2021, 12:08
Actualizat: 08/12/2021, 17:49

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pentru tranzacții frauduloase cu terenuri, în celebrul dosar ”Ferma Băneasa”, a fost reținut pe aeroportul din Atena.

UPDATE: Ministerul Justiției a transmis, prin intermediul unui comunicat, că au fost demarate procedurile pentru extrădarea miliardarului Beny Steinmetz, manifestându-și disponibilitatea de a colabora cu autoritățile elene în acest caz.

”Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec. Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mandatul European de Arestare (MEA) a fost trimis tradus în limba greacă însoţit de documentele suport, de asemenea traduse. În acest moment, procedura este în curs. Totodată, precizăm că procedurile în speță se desfășoară prin contact direct între autorităţile judiciare române şi elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare. În măsura în care Ministerului Justiției i se va solicita asistență, este gata să ajute în limita competențelor legale”, transmite Ministerul Justiției.

Știrea inițială:

Scenariul este unul aproape identic cu cel în care s-a aflat Dragoș Săvulescu, omul de afaceri condamnat la închisoare, cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia. Și acesta a fost reținut în Grecia, în luna august.

Interpolul emisese o alertă, la solicitarea României, pe numele miliardarului israelian Beny Steinmetz, pentru a putea fi pusă în aplicare pedeapsa de cinci ani de închisoare pe care trebuie să o execute, iar acesta a fost reținut în baza unui mandat european de arestare.

Miliardarul Beny Steinmetz, cauțiune de 5.000 de euro

Surse judiciare au declarat, pentru GÂNDUL, că miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost eliberat sub control judiciar și contra unei cautiuni de 5.000 euro.

”Va urma judecarea în această cauză, în termen de 60 de zile de la reținerea lui Beny Steinmetz”, au mai precizat aceleași surse judiciare.

În cazul în care, conform mandatului european de arestare, miliardarul israelian Beny Steinmetz ar fi consimțit la aducerea sa în țară, atunci decizia autorităților elene ar fi trebuit luată în 10 zile, ceea ce nu s-a întâmplat. Din ultimele informații obținute de GÂNDUL, acesta locuiește într-un hotel din Atena.

Potrivit en.globes.co.il, ordinul de arestare ar fi fost anulat în toate țările europene, iar miliardarul israelian Beny Steinmetz are voie să se deplaseze liber în Grecia, însă nu poate părăsi ţara până la clarificarea situaţiei.

Avocatul miliardarului Beny Steinmetz: ”Pot confirma că a fost reținut”

Avocatul miliardarului israelian a confirmat reținerea lui Steinmetz, considerând că a fost vorba despre o ”defecțiune gravă a în transferul datelor”.

Totodată, avocatul și-a manifestat speranța că Beny Steinmetz va reveni la afacerile sale ”cât ma repede”, mai notează en.globes.co.il.

”Pot confirma că domnul Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena din cauza unei defecțiuni grave în transferul datelor despre eliminarea avizului roșu al Interpolului. Ne ocupăm de această problemă și sperăm că domnul Steinmetz se va întoarce acasă și la afaceri cât mai repede”, a declarat Eitan Maoz, avocatului lui Beny Steinmetz.

Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena – pe 24 noiembrie – și de atunci a fost ținut în Grecia, până când situația sa va fi lămurită. Surse din familia miliardarului susțin că reținerea în Grecia este doar rezultatul unei grave defecțiuni în eliminarea ”notificării roșii” de la controalele la frontieră în Europa.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult