Bilbor, biodiversitate UNICĂ în România

Bilbor, biodiversitate UNICĂ în România
Publicat: 06/02/2024, 17:43

Cel mai nepoluat loc din România, Bilborul, a dezvoltat o biodiversitate unică în România, motiv pentru care au și fost desemnate două arii protejate, una națională, iar alta de interes local. Datorită altitudinii, predomină pădurile de conifere, însă există specii de plante, dar și de animale întâlnite doar aici și ocrotite prin lege.

Dacă plecăm de la denumirea așezării, de la slavonul Bielbar „Locul Bradului Alb”, este evident că vorbim de o zonă montană înaltă, de conifere, specifică pre-alpinului. Cele mai întâlnite sunt pădurile de brad, molid și larice, dar și pin și ienupăr. Surpriza vine însă în cele mai joase zone ale depresiunii Bilbor, unde pot fi găsite, ce-i drept excepțional, specii rare de conifere, precum tisa, dar și de foioase, precum mesteacănul pitic și salcia pitică – relicte glaciare.

Printre plantele ierboase ocrotite prin lege se regăsesc: papucul doamnei, bulbucii de munte, limba siberiană, trifoiul lutrei. Pe lângă toate acestea, în zonă sunt bine reprezentate plantele medicinale și aromatice. Jneapănul, cimbrișorul, bujorul de munte, zâmbrul, garofița pitică sunt alte câteva nume de monumente ale naturii.

Ariile protejate din regiunea Bilbor

În regiunea Bilbor există și două arii protejate. Singura care are un regim legal – rezervație botanică – este Mlaștina de borviz de pe Pârâul Dobreanu. Cealaltă este aria protejată de mesteacăn pitic de pe Pârâul Rușilor, cu o suprafață de 0,2 hectare. Deocamdată este protejată doar pe plan local, însă se depun eforturi pentru clarificarea aspectelor legislative.

Mlaștina de borviz are o suprafață de 3,5 ha. Mlaștina se află pe malul drept al pârâului Dobreanu, afluent al Bistricioarei, este alimentată cu izvoare de ape minerale bicarbonate, bogate în calciu.
Din cercetările academicianului Emil Pop, rezultă că mlaștina s-a format în era glaciară, iar relicvele de plante existente aici aparțin acestei epoci: trifoiul lutrei, trestia de câmp ori limba siberiană.

Toate aceste specii sunt mari iubitoare de apă, dar și de săruri minerale. Deși are potențial de folosire în balneoterapie, dar se află într-o rezervație, această mlaștină nu este folosită.

Ape minerale recomandate tuturor vârstelor

În schimb, sunt recomandate apele minerale de la Bilbor. Filtrate lent, prin rocile vulcanice, apele care izvorăsc din Munții Călimani au puritate microbiologică și chimică, astfel că pot fi folosite pentru întreaga familie, de la cei mici până la cei vârstnici.

Curele cu apele minerale de la Bilbor ajută la tratarea și ameliorarea bolilor gastrice, de ficat și renale. Totodată, datorită conținutului scăzut de săruri minerale, apa din Munții Călimani este recomandată în diete hiposodice și în curele de detoxifiere.

Din punct de vedere cinegetic, pădurile Bilborului adăpostesc specii protejate de lege, precum cerbul carpatin, ursul brun, râsul, mistrețul, iepurele, cocoșul de munte și cocoșul de mesteacăn, jderul, barza albă. Există și varianta potrivit căreia în zonă s-ar afla și exemplare de cai sălbatici.

CITEȘTE ȘI:

Bilbor, abundența apelor minerale pure

Bilbor – Împărăția Bradului Alb, zona cu cel mai pur aer din România!

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Apariția care a atras toate atenția la priveghiul Mioarei Roman. Fiica ei, Oana Roman, a...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați. Cum sunt pedepsiți soldații...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Schema extrem de simplă prin care un bărbat fura mașini de 7.000 - 8.000 de...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
După câți ani poate un automobil să fie declarat ISTORIC? Care impozitul în 2024
Dezvăluiri zguduitoare: Este ireal ce a făcut Vlad Pascu înainte să-i spulbere cu mașina pe...
Câți ani vor mai răbda de frig în case bucureștenii? Nicușor Dan, primarul general al...
Adrian Sârbu: Partidele nu au niciun fel de afinitate pentru interesul cetăţenilor, ci doar pentru...
Imaginile DURERII! Momente incredibile surprinse la căpătâiul Mioarei Roman
RECORD de ENERGIE! O INOVAȚIE de ultimă oră face FURORI printre...
Durere infinită în muzica populară! România şi-a luat adio: Ai căzut, steaua mea
Regele Charles, gest neașteptat după diagnosticul de cancer. La cine a apelat
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Cum ia creierul decizii?