BNR s-a alăturat BCE în proiectul de emitere a unei monede euro digitale

Redactor:
Florentina Dinu
BNR s-a alăturat BCE în proiectul de emitere a unei monede euro digitale

BNR s-a alăturat unei majorități a băncilor centrale din Europa în proiectul de emitere a unei monede digitale.

”Suntem și noi prezenți acolo, eu chiar fac parte dintr-un grup care s-a constituit la nivelul reglementatorilor. Vrem să luăm pulsul din timp, vrem să vedem ce înseamnă tot procesul pentru că în cadrul proiectului nu se pune problema doar a monedei în sine, se pune problema tehnologiei care va sta la baza emiterii și mai ales a distribuției și a utilizării ei în serviciile de plată”, a precizat directorul BNR.

Ruxandra Avram spune că apariția noilor monede este o provocare

”Răspunsul nu este foarte clar deocamdată. Știm foarte bine că aceste monede au în spate, de regulă, tehnologii de tip ”blockchain”. Sunt modele noi pe care va trebuie în primul rând să le învățăm, să le identificăm riscurile și vulnerabilitățile și apoi să vedem cum le vom putea introduce la nivel național”, a evidențiat oficialul BNR.

”Ideea este că toate aceste reglementări și preocupări care apar la nivelul autorităților europene reprezintă și pentru noi o provocare. Vrem să fim în cărți, cum s-ar spune, de la bun început și trebuie să ne pregătim. Lansez un mesaj către întreaga comunitate bancară de a încerca din timp să aprofundeze și să înțeleagă tot ceea ce apare că inovație tehnologică în domeniul serviciilor bancare pentru că acestea mai devreme sau mai târziu se vor concretiza direct în regulamente care vor fi direct aplicabile. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte bine pregătiți, nu numai în a le înțelege, dar poate că ar trebui să pregătim și infrastructură necesară, care implică nu numai conotații de natură tehnică, ci are și conotații de natură juridică”, a mai spus Ruxandra Avram.

Un euro digital ar reprezenta o amenințare dublă pentru bănci, avertizează un nou raport critic

BCE, care stabilește politica monetară pentru 340 de milioane de persoane din zona euro cu 19 națiuni, a pus în pericol perspectiva lansării unui euro digital, despre care a spus că ar fi „o formă electronică a banilor băncii centrale accesibile tuturor cetățenilor și firmelor”,transmite Fortune.com.

BCE declară că propunerea sa vizează crearea unui mod gratuit, sigur și de încredere de a efectua plăți într-o lume din ce în ce mai digitală, în care pandemia accelerează declinul numerarului.

Însă oficialii băncii arată clar că euro digital ar fi, de asemenea, contrapunerea BCE la creșterea amețitoare a criptomonedelor precum Bitcoin și Ether, explozia în adoptarea comercială a serviciilor fintech de la PayPal la Revolut și apariția monedelor digitale, cum ar fi a propus Diem susținut de Facebook. BCE spionează pericolul ca marile tehnologii să capteze o parte mai mare din plăcile bancare europene, ceea ce ar putea slăbi controlul BCE asupra sistemului financiar al continentului.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat în ianuarie că banca va decide încă din aprilie dacă va continua planificarea unui euro digital, deși a mai spus că ar putea trece cinci ani înainte ca moneda digitală să vadă lumina zilei.

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat într-un interviu acordat ziarului portughez Publico în această lună: Pentru noi, euro digital nu este o opțiune, este ceva ce trebuie doar să facem”. În esență, banca centrală din Frankfurt a primit mai mult de 8.000 de comentarii cu privire la planul său digital de euro într-o consultare publică care s-a încheiat în ianuarie.

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Nou DOSAR pentru Liviu Dragnea! Ce ACUZAŢII GRAVE i se aduc acum fostului lider PSD
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Ce se întâmplă în organism dacă dormi cu televizorul pornit. Concluzia oamenilor de știință
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Pe ce dată se redeschid cinematografele din România, de fapt. Surpriză majoră pentru cinefil
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide