Bogdan Aurescu, despre noile atacuri ale Rusiei în Kiev: „Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei noastre, însă tot personalul este în siguranță”

Bogdan Aurescu, despre noile atacuri ale Rusiei în Kiev: „Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei noastre, însă tot personalul este în siguranță”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu / Sursa foto: Mediafax Foto - Andreea Alexandru
Publicat: 17/10/2022, 15:45

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, într-o declarație de presă, că noile atacuri cu rachete rusești din Kiev au avut loc la 1 – 1,5 kilometri de ambasada României. Totodată, oficialul a precizat că personalul este în siguranță, condamnând acțiunile din ultima perioadă ale Rusiei în Ucraina.

Într-o declarație de presă înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), de la Luxemburg, Bogdan Aurescu a afirmat că unele rachete au lovit la o distanță de 1 – 1,5 kilometri de sediul Ambasadei României la Kiev.

„Voi reitera astăzi condamnarea de către România a recentei escaladări a conflictului din Ucraina de către Rusia, în special prin atacurile cu rachete de lunea trecută, dar și din cursul zilei de astăzi, în centrul Kievului și în alte orașe din Ucraina. În această dimineață am ținut legătura îndeaproape cu Ambasada României la Kiev. Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei nostre, însă tot personalul este în siguranță și monitorizăm cu atenție evoluția evenimentelor. Aceste atacuri reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului international umanitar, care interzice ferm orice atac asupra țintelor civile și a civililor”, a declarat Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a explicat că agenda discuțiilor de azi de la Luxemburg are ca punct central contracararea impactului agresiunii ruse în Ucraina, fiind esențial ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, „una dintre țările cel mai afectate de conflictul din Ucraina”.

„România își aduce propria contribuție: furnizăm deja energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a gestiona această situație într-un mod eficient. În același timp, voi reitera condamnarea de către România a faptului că, lunea trecută, unele dintre rachetele care au lovit Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, ceea ce reprezintă o altă încălcare a dreptului internațional, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un stat neutru, conform Constituției Republicii Moldova”, a spus ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a precizat că susține ultimul pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, precum și cea mai recentă tranșă pentru Facilitatea europeană pentru pace în sprijinul Ucrainei, precum și lansarea misiunii UE pentru pregătirea armatei ucrainene, menționând că este „un pas înainte foarte important în sprijinirea capacităților de apărare ale Ucraina”.

„România va continua susținerea pentru Ucraina. Este un sprijin multidimensional, dar acum vreau doar să menționez faptul că, de la începutul crizei, peste 5,2 milioane de tone de cereale au trecut prin România spre destinații terțe, ceea ce reprezintă un sprijin important în gestionarea crizei alimentare la nivel mondial. Totodată, voi sublinia faptul că, în opinia noastră, Rusia este din ce în ce mai izolată. Recenta Rezoluție a Adunării Generale a ONU a fost adoptată cu o largă majoritate. De asemenea, rezultatele alegerilor din cadrul Conferinței Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, care a avut loc la București, au demonstrat că Rusia este izolată”, a afirmat Bogdan Aurescu, în declarația de presă transmisă de Ministerul Afacerilor Externe.

„Misiunea UE de monitorizare la frontiera armeano-azeră este un pas foarte important către sporirea încrederii între părți. Demersul este rezultatul unei propuneri pe care România a lansat-o în timpul turneului pe care l-am efectuat în iunie 2021, în Caucazul de Sud, alături de colegii mei din Austria și Lituania. Voi exprima condamnarea de către România a încălcării unor drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Voi transmite susținerea pentru adoptarea unor măsuri restrictive, ca reacție la încălcarea de către Iran a drepturilor omului și ținând cont, de asemenea, de informațiile credibile privind livrarea de drone Rusiei, așadar ținând cont și de acest gest al Iranului în susținerea Rusiei”, a conchis ministrul de Externe.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!