Bogdan Aurescu: Scutul de la Deveselu are un scop defensiv. Nu are legătură cu Rusia

Bogdan Aurescu: Scutul de la Deveselu are un scop defensiv. Nu are legătură cu Rusia
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 06/02/2022, 13:37

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat duminică, la Prima TV, că scutul antirachetă amplasat la Deveselu, este un sistem eminamente defensiv și nu are legătură cu Rusia.

Potrivit șefului diplomației române, scutul vizează eventuale amenințări cu rachete balistice din Orientul Mijlociu, informează stiripesurse.ro.

Mai mult, Aurescu a explicat că, deși Federația Rusă susține că scutul de la Deveselu ar avea un caracter ofensiv, acesta nu permite amplasarea de rachete care să permită lansarea unui potențial atac.

„Este o susţinere repetată constant de Federaţia Rusă cum că acest scut de la Deveselu ar avea caracter ofensiv, cum că ar exista amplasate acolo sau că ar putea fi amplasate foarte rapid, iminent, rachete ofensive de tip tomahawk şi că, evident, acest scut, pentru Federaţia Rusă reprezintă o ameninţare, ceea ce este complet fals. Noi am răspuns de-a lungul timpului, încă de la momentul negocierii, deci chiar înainte de 2016 (…) E vorba de un sistem defensiv, el nu are legătură cu Federaţia Rusă, pentru că amplasarea lui şi tipurile de interceptoare care sunt puse acolo vizează eventuale ameninţări cu rachete balistice din afara spaţiului euro-atlantic, dinspre Orientul Mijlociu”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Sunt convins că Rusia cunoaște, de fapt, realitatea

Ministrul a mai spus că, din punctul său de vedere, autoritățile de la Moscova cunosc foarte bine faptul că scutul de la Deveselu este unul pur defensiv.

El a adăugat că, cel mai probabil, Rusia este deranjată de existența unor baze americane pe teritoriul unei foste țări comuniste.

„Este clar că acest scut, chiar şi pentru Federaţia Rusă, nu reprezintă o ameninţare, deci chiar şi în percepţia Federaţiei Ruse eu sunt convins că realitatea este cunoscută. Singura explicaţie pe care o putem găsi e aceea că Federaţia Rusă este deranjată de faptul că pe teritoriul unui stat care a făcut parte la un moment dat din blocul socialist, din sfera sa de influenţă, există o bază americană cu caracter permanent care în acelaşi timp este şi o bază NATO pentru că acest scut face parte din sistemul NATO anti-rachetă, ceea ce arată cu claritate că România nu se mai află şi nu se va mai afla niciodată în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Oricum, conceptul însuşi de sferă de influenţă este un concept desuet care nu poate să fie şi nu îşi mai poate găsi locul în secolul XXI, atunci când vorbim despre securitatea europeană”, susţine Aurescu.

Întrebat dacă reprezentanţi ai Rusiei au dat vreun răspuns la invitaţia de a vizita acest scut, Aurescu a răspuns că există o discuţie pe această temă.

„Este o discuţie pe care am avut-o de multă vreme cu SUA pentru că ne-am aşteptat să existe solicitări de transparenţă faţă de terţi şi nu vedem nimic nelalocul lui într-o transparenţă crescută cu privire la ce se află la Deveselu. Noi considerăm că având în vedere că acolo nu există nimic ofensiv, nimic care să pună probleme nimănui, sigur, cu excepţia celor care ar dori, din Orientul Mijlociu, eventual să lanseze atacuri balistice, nu este nicio problemă ca acesta să fie vizitat şi Federaţia Rusă să se convingă eventual că nu există acolo nici rachete ofensive, nici alte tipuri de echipamente care să creeze o ameninţare la adresa Federaţiei Ruse. Pe de altă parte, în egală măsură, dacă vorbim despre transparenţă şi dacă putem permite Federaţiei Ruse să viziteze acest site şi noi pute să solicităm la legitimitate şi cred că este legitim să o facem, să vizităm împreună cu ceilalţi aliaţi şi site-uri de rachete să spunem din Federaţia Rusă”, a precizat  Bogdan Aurescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația