Brașov, primul oraș liber de bișnițari. “Producătorii vopsiți” vor fi măturați din piețele agroalimentare

Brașov, primul oraș liber de bișnițari. “Producătorii vopsiți” vor fi măturați din piețele agroalimentare
Publicat: 18/06/2023, 17:33
Actualizat: 18/06/2023, 17:38

Brașov devine primul oraș liber de bișnițari, anunță consiliul Local al Municipiului. Autoritățile promit să măture piețele agroalimentare de falșii producători. Astfel, la tarabe vor avea acces doar agricultorii autentici, ale căror ferme, tarlale, grajduri sau cotețe vor fi verificate pe teren de inspectorilor Primăriei. De asemenea, va fi verificat nivelul pesticidelor folosite în producția de fructe și legume.

Brașov devine primul oraș din România care lansează o inițiativă reală și eficientă împotriva traficanților, susținând ferm producătorii agricoli autentici. În plus, nivelul pesticidelor din fructe și legume va fi supus controlului strict al inspectorilor. Aceste măsuri au fost puse în aplicare în urma adoptării unei hotărâri de către Consiliul Local din Brașov, care are ca scop curățarea piețelor din municipiu, conform agrointel.ro.

Prioritate producători autentici

„Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în piețele din Braşov pot fi prioritizaţi producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru braşoveni. În acest sens, reprezentanţii Serviciului Pieţe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu.

Control în bătătură

Începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în piețe, producătorii agricoli vor trebui să ofere consimțământul lor pentru ca angajații Serviciului de administrare a piețelor să efectueze verificări la fața locului. Aceste verificări vor include suprafetele de teren pe care se cultivă legumele și fructele, cantitățile obținute și, în cazul produselor lactate, numărul de animale deținute. De asemenea, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a se preveni contrafacerea acestora.

Potrivit sursei citate, în situația în care se constată că produsele comercializate nu provin de pe terenul deținătorului sau nu sunt conforme din punct de vedere calitativ, comercianții vor suporta nu doar amenzile, ci și vor fi privați de dreptul de a vinde în piețele publice din Brașov.

Etichete cu proveniența explicită

Toate produsele comercializate trebuie să fie obținute în propria exploatație, însă sunt permise și preparatele culinare realizate din legume și fructe, cu condiția ca ingredientele și materiile prime să provină tot din producția proprie, iar muncitorii să fie angajați ai producătorului.

O altă măsură nouă se referă la garantarea autenticității produselor comercializate. Potrivit noii legislații, prioritate la ocuparea locurilor de vânzare vor avea cei care furnizează autorității piețelor informații despre autenticitatea produselor, în scopul informării publicului larg. De asemenea, se impun noi condiții privind etichetarea produselor, astfel încât să ofere informații complete și ușor de citit despre calitatea mărfii, originea acesteia și prețul de vânzare.

Citiți și: EXCLUSIV VIDEO | Proiect pilot pentru o piață a producătorilor în Capitală: „Pentru produse mai ieftine și mai de calitate bucureștenii pot veni aici”

VIDEO EXCLUSIV | Rareș Hopincă, city manager Sector 5: „Prețurile cele mai bune din București, la concurență cu Piața Obor, sunt în Piața Rahova”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...